Индонезия се кани да отвори търговска война на ЕС

Индонезия, която е най-големият производител на палмово масло, смята да вдигне вносните мита на млечната продукция от страните на ЕС до 8-18 на сто.

За намерението да се вдигнат митата обяви търговският министър на азиатската страна Енгартиасто Лукита. Мярката е в отговор на плана на съюза да наложи сходни мита върху индонезийския биодизел, произведен от палмово масло, допълни той.

„ЕС може да ни наложи мита, ако параметрите са справедливи, но ако не са, тогава това е акт на протекционизъм и търговска война“, заяви Лукита пред репортери в Джакарта. „Не можем просто да си мълчим, когато има несправедливост“, категоричен е министърът.

Спорът заради палмовото масло между Индонезия и ЕС ескалира по-рано тази година, когато Европейската комисия реши да наложи по-строги ограничения върху използването на палмово масло в биогоривата от юни заради притеснения от обезлесяване. Индонезия, както и Малайзия, предупреждават, че ходът може да причини пълномащабна търговска война, като заявяват, че ЕС несправедливо дискриминира палмовото масло и застрашава борбата на страните срещу бедността.

Прогнозата е, че производството на палмово масло в света се очаква до 2050 г. да достигне 240 млн. т. Днес над 3 млрд. души в 150 страни използват продукти с палмово масло или по 8 кг на човек годишно. То се влага в почти всичко – от бисквити до шампоани. В страните производителки обаче се изгарят горите, за да се отвори място за плантациите, което прави природозащитниците яростни противници на увеличаване добива на растителното масло. 70% от палмовото масло отива за човешка консумация в кулинарията, 30% се използват за козметика и с други цели като биогорива.  Палмите, от които се произвежда маслото, вече заемат 10% от обработваемите площи на Земята. 85% от производството е в Малайзия и Индонезия. Според МВФ това е много добър двигател на икономиките и така намалява бедността в регионите.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *