Индустриален Холдинг България, ПИБ и М+С подкрепиха SOFIX през февруари

Основният индекс на Българската фондова борса SOFIX продължава устрема от 2013 г. и през втория месец на новата година. След катоприключи януари с ръст от 11,3%, родният бенчмаркзаписа повишение от още 8,7% през февруари до 594,42 пункта. През последната седмица на месеца борсовият измерител е на плюс 1,5%, а от началото на годината е нараснал с 20,9%.

През февруари бяхме свидетели на умерен оптимизъм сред борсовите участници. Януари се оказа изключително силен за всички индекси на БФБ. Позитивните коментари преобладаваха и през миналия месец, но по мнението на инвестиционните посредници, портфолио мениджърите и анализаторите, публикуваните финансови отчети през периода изиграха изключителна роля за поредния ръст на SOFIX.

Нека да погледнем в детайли кои компании от състава на индекса допринесоха за позитивното движение на родния капиталов пазар през февруари. Разбира се, ще обърнем внимание и на това към акциите на кои от дружествата имаше най-голям интерес и при какъв оборот, като ще се спрем накратко и на по-важните новини около компаниите.

С най-голям принос за покачването на SOFIX саИндустриален Холдинг България АД, Първа Инвестиционна Банка АДиМ+С хидравлик АД. Това са трите дружества, чиито акции поскъпват най-много за периода 31 януари-28 февруари.

През февруари акциите наИХБ АДпоскъпват с цели 27,09% до 1,29 лв за брой. Дружеството отчете33% ръст на приходите от морски транспорт до 51 млн. лв. за 2013 г.и така холдингът стана вторият по големина български морски превозвач след Параходство БМФ АД.Силният интерес към книжата на ИХБ АДму отредиха място в ежеседмичното издание на рубриката на Investor.bg „Акция на седмицата“. От началото на годината компанията разшири пазарната си капитализация с 53,75%.

Втората по представяне емисия от SOFIХ еПИБ. През февруари цената на акциите на банката се покачи с 24,94% до 3,898 лв. за брой. В първата седмица на месеца книжата на ПИБ прибавиха цели 17% към стойността си и логично попаднаха в рубриката „Акция на седмицата“. Както Investor.bg съобщи,ПИБ е платила 47 млн. лв. за МКБ Юнионбанк.

Общите активи на двете банки към 31 декември 2013 г.са 8,9 млрд. лв., от които 7,45 млрд. лв. на ПИБ и 1,45 млрд. лв. на МКБ Юнионбанк.Нетната печалба на ПИБ за миналата годинасе сви с 10,55%, или с 3,05 млн. лв. до 25,87 млн. лв. спрямо 2012 г.

В началото на януариИвайло Мутафчиев и Цеко Минев отправиха търгово предложение към останалите акционери в ПИБ, след като общият им дял достигна 85% от капитала на банката. Търговата цена за акция финансовата институция бе 2,43 лв. за акция. Банката се оказа втора по оборот за месеца и трета по брой прехвърлени акции. От началото на годината акциите на ПИБ поскъпват с цели 60,41% – най-много от всички 15 компоненти на SOFIX.

Трета позиция заемаМ+С хидравлик АД. Казанлъшкото дружество реализира по-скромен оборот, но в крайна сметка увеличи пазарната си капитализация с 19,58%, а цената на една акция вече е 13,512 лв. От началото на годината книжата на М+С Хидравлик прибавят 42,53% към стойността си.

На четвърта позиция по поскъпване за месеца еСтара планина Холд. Книжата на компанията увеличиха с 18,75% цената си до 4,75 лв. за брой. Стара планина Холд утрои консолидираната си печалба за четвъртото тримесечие на 2013 г. на годишна база до 1,605 млн. лв. след увеличение на приходите от продажби с 16% до 44,087 млн. лв.

За цялата минала година печалбата нараства с 20% до 6,294 млн. лв. след повишение на приходите от 9,1% до 178,862 млн. лв. От началото на годината акциите на компанията поскъпват с 58,86%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *