Индустриалните роботи са като е-поща без парола

пециалисти по сигурност от компанията Trend Micro алармират, че индустриалните роботи са лесно уязвими на хакерски атаки. Това може да има сериозни последици за цялата промишленост и да създаде огромни проблеми, свързани с безопасността.

Многобройните индустриални роботи имат слаба мрежова сигурност, като използват прости комбинации от потребителско име и пароли, които дори не могат да бъдат променени, а някои от тях даже не се нуждаят от парола. Представете си, че ползвате електронна поща без парола, с тази разлика, че става въпрос за роботизирани машини, които изграждат коли и велосипеди.

Докладът на Trend Micro разглежда роботи от няколко фирми: ABB, Fanuc, Mitsubishi, Kawasaki и Yaskawa. Изследването показва, че роботите не само имат лоша мрежова сигурност, но много от тях работят с остарял и уязвим софтуер. Засечени са също така десетки хиляди роботи, използващи публични IP адреси, което означава, че тези устройства са изключително лесни за хакване.

Някои от индустриалните машини могат да получават отдалечено команди от оператори, от компютър или телефон. Ако връзката, свързваща двете системи, не е сигурна, хакерите могат да използват тази уязвимост, за да превземат и подчинят машините. А дори и най-малка грешка на индустриалните роботи може да се превърне в катастрофа.

Лекотата, с която хакерите могат да проникнат в индустриалния сектор, подчертава необходимостта от подсигуряване на устройствата в сърцевината им чрез вграждане на защита в хардуера и фърмуера, информира technews.bg. Няма кой да спре киберпрестъпниците да атакуват индустриалния сектор, но има начини да бъде предотвратена възможността те да получат контрол върху устройствата.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *