Индустриалното производство в ЕС

Европейската индустриално производство нарасна през юли за трети пореден месец, но с по-бавно темпо спрямо юни въпреки продължаващото разхлабване на строгите противоепидемични мерки, които бяха наложени по-рано през годината, показват данни на европейската официална статистика.

Европа изглежда като слабото звено в световната икономика - Money.bg

В същото време и производството в България продължава да нараства за трети пореден месец, но отново възстановяването на индустриалното производство в нашата страна е с по-слабо темпо от средноевропейското, отчита Евростат, информира economynews.bg.

Производството в рамките на еврозоната и на целия ЕС нарасна през юли с 4,1% спрямо юни, когато се повиши съответно с 9,5% и с 9,6 на сто. Поредното повишаването на производството е факт с оглед на започналото през май разхлабване на строгите ограничителни мерки, въведените през предходните месеци с цел овладяване на коронавирусната пандемия.

икономика ЕС | Ureport.bg

Двигател за растежа през юли е нарастването на средствата за производство в еврозоната с 5,3% и в ЕС с 5,6%. Производството на потребителски стоки за дълготрайна употреба се повиши съответно с 4,7% и с 4,8%, производството на междинни стоки – с 4,2% и с 3,9%, на недълготрайни потребителски стоки – съответно с 3,9% и с 4,2%, а енергийното производство – с 1,1% и с 1,3 на сто, информира economynews.bg.

Спрямо година по-рано производството в еврозоната през юли се сви със 7,7% (след спад с 12,0% през юни) и в целия ЕС със 7,3% (след понижение с 11,3% месец по-рано), отбелязвайки спад за пореден месец в рамките на 2020 година.

EUSCOOP: България ще е най-бързо растящата икономика в Централна и Източна Европа - Дебати

Промишленото производство в България нарасна през юли с 2,3% спрямо юни, когато се повиши с 6,1 на сто. Въпреки че това представлява повишение за трети пореден месец, то все още не може да компенсира солидния спад с 5,1% през март и с 11,6% през април, показват данните на Евростат.

Спрямо юли 2019 г. промишленото производство в България се сви през юли 2020 г. с 6,0% след спад със 7,7% през юни, понижавайки за пети пореден месец след стагнация през февруари./БНР

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *