Инициативен комитет става Асоциация за защита на потребителите

Инициативен комитет за защита на потребителите, който беше основан от граждани през октомври миналата година, става Асоциация за защита на потребителите (АЗП). Официално се превръщаме в неправителствена организация като нов орган за борба с нелоялните практики към нас потребителите, заявиха от асоциацията. За председател е избран Пейо Майорски.

АЗП ще защитава потребителите в България и ще следи за спазването на техните права според българското и европейското законодателство. Асоциацията си поставя специален акцент върху няколко приоритетни области на действие: търговия, финансови услуги, храни, цифрови права, енергетика, медицина, телекомуникации, транспорт, туризъм, права на потребителите, правоприлагане и устойчивост.

Ние ще работим, за да гарантираме, че политиката за защита на потребителите на равнище ЕС е устойчива за всички в България. Това означава намаляване на отрицателните социални и икономически въздействия, като същевременно се подобри благосъстоянието на населението, без да се излагат на риск децата ни.

Една от първите задачи на новооснования Инициативен комитет за защита на потребителите беше да се бори с нелоялните практики и способи, с които боравят компаниите за събиране на дългове – т.н. колекторските фирми. Като Асоциация ще продължим в тази посока и ще продължаваме да настояване за Закон, който да регулира дейността им. Към днешна дата има близо 2 милиона случая на граждани с просрочени кредити и сметки, които са лишени от всякакви инструменти на защита и регулация на взаимоотношенията им с тези фирми. Смущаващ е фактът, че към нерегламентираните услуги на тези фирми вече прибягват банкови институции, доставчици на вода, телекомуникационни услуги, ток и парно. Няма прозрачен начин, който да определя начислените от колекторските компании суми над главницата, а това е достатъчна предпоставка за злоупотреби. За пример даваме действителен случай, при който дълг от 100 лева към мобилен оператор, след прехвърлянето му към колекторска фирма набъбна до 247 лева.

Наш дълг ще бъде постоянно да се борим за правото си на справедливост и защита като изискваме от институциите да си свършат работата: така беше и при работата ни като инициативен комитет, така ще бъде и при асоциацията…

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *