Иновативни ИТ компании разширяват дейността си у нас

Две глобални компании от сферата на високите технологии обявиха разширяване на дейността си в България. Hyperscience отваря нов офис в София, а AtScale планира да увеличи екипа си у нас с 30% тази година.

Новият офис на Hyperscience в София ще приеме разрастващия се екип на компанията
(снимка: Hyperscience)

Hyperscience развива дейност в областта на изкуствения интелект и автоматизацията. Миналата година компанията набра финансиране в размер на 140 милиона долара и удвои броя на служителите си в световен мащаб. Сега разширява дейността си в България с нов офис в NV Tower, информира technews.bg.

„Hyperscience има сериозна история в София. Когато отворихме първия си офис през 2016 г., бяхме едва 12 души. Днес екипът ни наброява над 300 служители в световен план (70 от тях в България) и десетки отворени позиции за таланти в сферата на машинното обучение (ML), продуктовата и софтуерната разработка”, сподели Питър Бродски, изпълнителен директор и съосновател на Hyperscience.

И HyperScience подкрепя Гражданите | Гражданите Блог

В унисон с промяната на работната среда след пандемията Hyperscience предлага гъвкави модели на работа с възможност за избор на служителите – те могат да бъдат на пълно работно време в офиса, изцяло дистанционно, или да се възползват от хибриден модел на работа.

„Личните срещи и офисната среда са изключително ценни и ефективни, но едновременно с това осигуряваме и възможност за гъвкав модел на работа, съобразен със стремежа ни за симбиоза между работа и личен живот”, поясни Чарли Нюарк-Френч, главен оперативен директор в Hyperscience.

Междувременно американската AtScale, която специализира в управлението и виртуализацията на данни, съобщи, че от началото на годината екипът ѝ в София се е увеличил с 30%. Така у нас работят повече от 80 експерти в сферата на големите данни.

Разрастването на екипа превръща софийския офис на AtScale в най-големия за компанията, която освен в София, разполага с екипи в Бостън и Сан Матео. България е начална точка на международната експанзия на AtScale.

Над 90% от софтуерното инженерство на AtScale се извършва от екипа в София
(снимка: AtScale / Facebook)

„Българският тийм е абсолютно равноправен на екипите, позиционирани в Щатите. Те са в основата на всички подобрения на продукта ни през последните 18 месеца. Над 90% от софтуерното инженерство, необходимо на компанията, се извършва в София”, казва Момчил Михайлов, генерален мениджър на AtScale за Европа.

Българският екип е допринесъл за увеличаване с над 50% на приходите на компанията на годишна база. До края на годината AtScale планира да увеличи екипа си у нас с близо 30%, съобщиха от фирмата.

„Откриването на подразделение в София бе доста рисков ход, все пак планът ни бе да вложим над 20 млн. долара тук”, разказа Кристофър Линч, изпълнителен директор на AtScale. „Много бързо обаче осъзнахме, че успехът ни на Балканите е гарантиран. Това се случи в момента, в който започнахме да наемаме разработчици и да разкриваме потенциала, с който разполагат”.

Той определя страната ни като потенциален център за развойна дейност в света на големите данни. Ключови за този процес са високото ниво на образование в ИТ сферата, професионализма на специалистите и желанието им да се развиват постоянно, изтъкна мениджърът.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *