Институт IW: 33% вероятност Великобритания да остане в ЕС

Институт IW – един от водещите в немската икономика,  прогнозира, че излизането на Великобритания от Европейския съюз не е напълно гарантирано и определя вероятност от 33% за оставане на Обединеното кралство в в рамките на единния блок.

Директорът на института IW Михаел Хьотер посочи, че негативните последици за британския народ от евентуалното напускане на ЕС ще бъдат усетени едва през следващите години, когато властите в Лондон и в единния блок започнат да договарят условията за „Брекзит“ и ново търговско споразумение. Тези негативни ефекти биха могли да поставят под натиск британските законотворци да гласуват в парламента на страната против „Брекзит“, отбеляза той.

В същото време институтът IW смята, че ЕЦБ би трябвало да повиши основните си лихви през първото тримесечие на настоящата година, тъй като вече не съществуват дефлационни рискове, докато икономическият растеж и паричната маса се подобряват.

Немският институт призова ЕЦБ първо да вдигне своята банкова депозитна лихва с 0,2% и скоро след това с нови 0,2% към нулево ниво (0,0%) от настоящите -0,4 на сто. В същото време централната банка би трябвало да повиши и основната си репо лихва (краткосрочната лихва по която се рефинансират търговските банки) с 0,1% от настоящото нулево ниво (0,0%) и скоро след това до 0,25 на сто.

Икономическият институт IW посочи, че след това ЕЦБ трябва да приключи с програмата за покупки на активи, известна като „количествени улеснения“, както е по план в края на настоящата година. Припомняме, че в края на миналата 2016 година Европейската централна банка обяви, че запазва без промяна всички свои основни лихвени проценти, потвърждавайки очакванията на финансовите пазари. В същото време обаче банката оповести, че удължава срока на действие на програмата си за „количествени улеснения“ поне до декември 2017-а година спрямо досегашния ѝ край през март догодина, но намалявайки от следващия април месечния размер на закупуваните финансови активи до 60 млрд. евро от настоящите 80 млрд. евро.

ЕЦБ подчерта тагава, че е взела решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. „репо лихва“) на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и маргиналата заемна лихва на ниво от 0,25%.

Управителният съвет на банката продължава да очаква, че ключовите лихви ще останат в настоящите или в по-ниски нива за продължителен период от време и далеч, след като приключи програмата за „количествени улеснения“. Очакванията на финансовите пазари бяха за удължаване на срока на действие на програмата за „количествени улеснения“ с шест месеца до септември 2017-а година, но при запазване на нейния месечен размер от 80 млрд. евро.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *