Интеграцията ще приключи с влизане в Шенгенската зона и въвеждане на еврото

Интеграцията на България ще приключи тогава, когато влезем в Шенгенската зона и в България бъде въведено еврото, а механизмът за контрол върху страната ни от ЕК спре.

Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин по време на дискусия за напредъка по пътя към утвърждаване на страната ни като европейска правова държава.

Калфин беше категоричен, че страната ни е постигнала много за последните 18 години, но предстои да се промени още. Ние имаме ресурса да бъдем пълноценен и пълноправен член на ЕС и се стремим да сме един от най-конструктивните партньори по отношение на развитието на общата външна политика и политиката на сигурността на ЕС, допълни външният министър.

Свръхочакванията, свързани с членството в ЕС, са нещо, което нямаше как да бъде оправдано. Интеграцията е бавен процес и отнема години, заяви Калфин. Правовата държава се изгражда с избори и демократичният процес изисква участието на всички, обясни министърът.

Той уточни, че не може просто да си седим вкъщи, да не сме активни, да не гласуваме по време на избори и да очакваме промени. Целта на членството в ЕС е гражданите му да живеят по-добре. С новия Договор за реформи, който ще бъде подписан на 13 декември, в центъра на вниманието ще бъде поставен европейският гражданин, което означава, че трябва да се прецизират всички възможности, които ще има, но и всички отговорности.

Това предполага и по-активно гражданско участие, заяви още Калфин. Ръководителят на Представителството на ЕК у нас Майкъл Хъмфрис посочи, че безспорно напредъкът на България през последните години е огромен, но все още има много да се свърши и заради това е въведен механизмът за проверка на ЕК.

В последния доклад на ЕК бяха очертани областите, в които е постигнато много, а също така и онези, по които трябва да се работи. Все още България трябва да доказва, че се спазват законите в страната, че съдебната система работи и прокуратурата и полицията са отражение на ефикасността от прилагането на нормативната уредба, заяви Хъмфрис.

Той поздрави българското правителство за приетия план за борба с корупцията и организираната престъпност, който вече се прилага. Трябва обаче да има и конкретни резултати от него и се надявам през следващите месеци да бъдем свидетели на такива, защото това са области, по които има да се работи, подчерта Майкъл Хъмфрис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *