Интересно развитие се наблюдава при суровинните пазари

На годишна база потребителската инфлация във водещата икономика в света се забави до 3.40%.
Тези данни отразяват най-вече спада на цените на суровините и всъщност може да подпомогнат растежа растежа на БВП на САЩ през последното тримесечие в реално изражение.
Ако се изключат цените на храните и горивата инфлацията през ноември е 0.20% на месечна база и 2.20% на годишна, като е по-висока от очакванията и с 0.10% над стойностите от октомври.
В началото на сесията индексът на сините чипове в Ню Йорк Dow се покачва с 0.74%, до 11 956 пункта, технологичният Nasdaq е нагоре с 1.59%, до 2 581 пункта. Широкият S&P 500 печели 1.15%, до 1 230 пункта.
Доларът е под натиск в качеството си на резервна валута от апетита за риск на фондовия пазар. Еврото поскъпва с 0.16%, до 1.3035 долара, а валутният индекс на Nasdaq пада с 0.08%, до 80.19.
Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари поскъпват с 0.45%, до 94.29 долара за барел.
Покачването в първия половин час на борсовата търговия в германския DAX е вече минало. Индексът на 30-те водещи германски корпорации се смъква с 0.01% до 5730 пункта. Най-тежко губи Commerzbank, като кандидатът за национално спасяване поевтинява с 1.3% в платформата Xetra. На пода на борсата във Франкфурт финансовият гигант Allianz губи 0.84%.
Акциите на Deutsche Boerse се смъкват с 1.4%. С ръст от 0.6% – но при много тънък обем – Deutsche Bank засега щастливо се разграничава. Понижават се компании, свързани с икономическия растеж и търсенето: енергийният гигант RWE, SAP, BMW, Heidelberg Cement.
Лондон все още е на плюс, от 0.6% до 5437 пункта за FTSE100. Това покачване се дължи най-вече на минните компании, които се възползват от стабилните като цяло цени на металите. Rio Tinto се покачва с 3%, BHP Billiton с 1.25%.
Фармацевтичният сектор се покачва, начело с Novartis и Bayer, тъй като швейцарската Credit Suisse повиши оценката си за инвестиционните перспективи на сектора. Пониженият от Fitch кредитен рейтинг на водещите европейски банки засега няма решаващо влияние за цената на акциите – явно инвеститорите са добре наясно какъв риск крият европейските кредитни институции.
Барел брент се търгува за 104.32 долара, златото стигна 1594.20 долара, а едно евро купува 1.3028 долара. Централноеропейските валути поскъпват спрямо щатската. Доларовият индекс от сутринта е почти без промяна на 80.178 пункта.
Доброто настроение от САЩ и Азия се предаде и на инвеститорите в Европа. В първите минути при отварянето на фондовите борси в петък, индексът на бритнаските акции FTSE 100 се качва с 0.5% до 5427 пункта, френският CAC 40 добавя 0.3% до 3008 пункта, а германският DAX се връща на 5757 пункта, което е повишение от 0.5%.
„Заслуга“ за добрия старт имат и разпродажбите от началото на седмицата, които доведоха цената на европейските дялове до наистина ниски значения. Техническата корекция се подсилва от политическа стабилизация, както и от външни за съюза фактори като икономически ръст в САЩ и пренастройване на суровинните пазари.
Петролът сорт брент продължава да се търгува в ниските нива, макар че от сутринта отчита повишение от 0.5% – 104.15 долара е актуалната цена на барел. Инвеститорите преценяват златото като евтино и се възползват от по-ниската цена от 1594 долара за тройунция, за да отворят дълги позиции. Известно оживление се наблюдава и на пазара на аграрни стоки.
Едно евро се търгува за 1.3010 долара, като очакванията на експертите са, че основната валутна двойка ще се държи изчаквателно в тесен рейндж до момента, когато новини за количествени улеснения от САЩ или нови политики в еврозоната променят перспективите.
Паундът купува 1.5507 долара, доларът 77.9125 йени. Доларът поскъпна спрямо франка до USD 0.9411.
Индексът Nikkei завършщи деня с 0.25% ръст до 8398 пункта, а Hang Seng успя да се качи със спринт в последните метри до 18 285 пункта, ръст от 1.43%.
Индексите на фондовите пазари в Азия се повишават, след серията добри данни от САЩ, помогнали за ръста на Wall Street снощи. За Япония и Китай Щатите са основен експортен пазар и добрата икономика на главния клиент обещава добри резултати и за собствените предприятия.
Индексът Nikkei 225 в Токио се покачва с 0.5% до 8420 пункта. Hang Seng в Хонконг добавя 0.61% до 18 136 пункта. Континенталният китайски SCI 300 е на 2285 пункта, без особено изменение от нивата през вчерашния ден. Австралийският S&P/ ASX се качва с 0.35% до 4212 пункта.
Обемите са малки, като инвеститорите са предпазливи в последния ден на работната седмица, близо до края на годината – коментира MarketWatch. Новините от Европа и Америка като цяло са добри, но азиатските трейдъри не виждат някаква особена причина да поемат риск в момента.
Въпреки спада при петрола, най-силно се представят акциите на суровинните компании, а търговските вериги поскъпват в Токио в навечерието на коледното пазаруване – и поевтиняват в Сидни.
Интересно развитие виждаме на суровинните пазари. След като снощи мечките здраво натиснаха цената на петрола, в азиатската търговия има известно възстановяване. Но брентът се търгува само по 104.23 долара за барел, а сортът WTI поевтиня до 94.16 долара. Очертава се втора поредна седмица на спад на цените на основната глобална суровина.
Вчера търговците масово разпродаваха петролни фючърси след новината за спад на промишленото производство през ноември в САЩ. Не помогнаха силният индекс на промишлеността в региона на Ню Йорк и данните за по-малкото нови безработни.
След като стигна нивото на техническа съпротива около 93.61 долара, петролът WTI се оттласна нагоре и сега според анализаторите изчаква новини, за да определи следващата си посока. Според Bloomberg, факторите за понижението при петрола са възстановяването на доставките от Либия и свиването на вноса от страна на САЩ.
Златото в момента поскъпва, добавяйки над 10 долара към цената си в азиатската търговия. Тройунцията струва около 1590 долара. Помогнаха добрите новини от САЩ – те намалиха търсенето на долари като сигурен актив, доларът поевтиня и златото компенсира стойността на инвеститорите. Тази седмица благородният метал губи 7.7% от стойността си.
На валутните пазари едно евро купува в момента 1.3035 долара и 101.49 йени. Доларът струва 77.8735 йени и се разменя за 0.6441 паунда. След като вчера загуби голяма територия от щатския съименник, с ръста на борсата в Сидни австралийският долар отново гони паритета на USD 0.9979. Поскъпването с над 1% на турската лира и бразилския реал спрямо долара говори, че паричните потоци се връщат към развиващите се пазари.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *