Интересът към небанкови кредити през 2015 г. ще расте.

Търсенето на небанкови потребителски кредити и на заеми за закупуване на стоки на изплащане ще расте през 2015 г., като ролята на интернет продажбите ще се засилва. Това прогнозират анализаторите от небанковата компания за потребителско кредитиране „БНП Париба Лични финанси“, която във вторник представи традиционната си класация на най-търсените стоки за покупка на изплащане за изминалото полугодие

Амбиции за ръст

От дружеството отчитат, че на фона на забавеното банково кредитиране – спад с 2% на новоотпуснатите потребителски заеми през 2014 г. спрямо 2013 г., обемът на новия им бизнес се е увеличил с близо 10%. „Факторите за този ръст са няколко – Световното първенство по футбол, което „изстреля“ продажбите на телевизори, развитието на пазара на интернет търговията, както и динамичния пазар на лаптопи и смартфони“, коментира изпълнителният директор на компанията Мишел Фуйе. За добрите резултати, по думите му, допринасят и предложените от дружеството през изминалата година нови кредитни продукти – за покупка на нови и употребявани автомобили, както и за обединяване на задължения. Също през 2014 г. компанията излезе от един от традиционните сегменти, в които оперираше до момента – този на бързите потребителски заеми по домовете, като мотивира решението си с „икономически причини, несъответствие със стратегията за развитие на компанията и промените в регулаторната рамка“.

Растящ интерес

От „БНП Париба Лични финанси“ посочват, че през миналата година в дружеството са постъпили над 455 хил. заявления за покупка на стоки на изплащане, което е с около 20% повече спрямо 2013 г. Показателен за все по-динамичното развитие на електронната търговия пък е фактът, че броят на молбите за финансиране на покупки на изплащане, които са били подадени през интернет, се е увеличил около три пъти, коментира Ралица Захариева, директор „Маркетинг и комуникации“ в компанията. По думите й наблюдаваното през 2014 г. повишено търсене на заеми за покупка на стоки на изплащане е сигнал и за постепенно нарастващата увереност на потребителите по отношение на доходите им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *