Интересът към онлайн видео съдържание расте за сметка на телевизията

Бумът на видео съдържанието в интернет е довел до намаляване на часовете, които зрителите прекарват пред телевизора, сочи проучване, цитирано от Ройтерс.

То е проведено по поръчка на BBC от базираната в Лондон компания за пазарни проучвания и анализи ICM сред 2070 британци.

Според резултатите 43 на сто от британците, които разглеждат видео файлове в интернет или чрез мобилни устройства поне веднъж седмично, са отговорили, че в резултат на това гледат по-малко телевизия.

Три четвърти от потребителите сега гледат повече телевизия онлайн или на мобилните си телефони и PDA устройства, отколкото преди една година.

Въпреки това тези, които търсят видео съдържание редовно, са все още малцинство, като представляват едва 9 на сто от участниците в проучването.

Като цяло видео файловете в интернет са по-популярни сред по-младите, като 38 на сто от потребителите на възраст между 16 и 24 години са отговорили, че търсят такова съдържание повече от веднъж на ден. Този дял пада до едва 4 на сто за потребителите над 45-годишна възраст.

За разлика от САЩ, където сайтовете на големи телевизионни компании, както и услугата iTunes на Apple предоставят на потребителите онлайн достъп до популярните телевизионни предавания, тази практика е все още ограничена във Великобритания, която се намира „все още на ранен етап от бума на разглеждането на видео съдържание онлайн“, коментира Ройтерс.

Въпреки това от края на 2006 г. или от началото на 2007 г. редица компании като BBC, ITV и Канал 4 планират да предоставят повечето от популярните си предавания онлайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *