Инфлацията в Германия с връх от 4,1%

Годишната потребителска инфлация в Германия се ускори през септември за пореден месец, достигайки най-високо ниво от 1993 г. насам, показват предварителни данни на немската федерална статистика, подчертавайки нарастващия ценови натиск, тъй като най-голямата европейска икономика продължава да се възстановява от Covid кризата, а компаниите в страната се борят с недостига на доставки и растящите производствени цени.

Потребителската инфлация в Германия се ускори през септември до 4,1% спрямо година по-рано, надвишавайки съществено за пореден месец целевото инфлационно равнище на ЕЦБ от около 2 на сто, според предварителни данни на Destatis, информира  bnr.bg.

Индексът на потребителските цени (CPI) остана през септември ниво от предходния месец, но на годишна база инфлацията в Германия се ускори до 4,1% от 3,9% през август.

Това е най-високата инфлация в страната от началото на 90-те години на миналия век (от декември 1993 г.).

Данък "инфлация" и срива на стандарта на живот в Германия - Money.bg

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) пък нарасна през септември с 0,3% спрямо август и също се ускори на годишна база до 4,1% от 3,4% месец по-рано.Това е най-високата хармонизирана инфлация в Германия от януари 1997, от когато започнаха да се натрупват данните за индекса HICP.

Годишният темп на ценовия растеж при стоките достигна 6,1%, докато цените на енергията скочиха с 14,3%, а цените на храните се повишиха с 4,9 на сто. Цените на услугите пък нараснаха през септември с 2,5%, докато цените на наемите се повишиха с 1,4%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *