Инфлацията в Гърция достигна 8,9%

Инфлацията в Гърция скочи миналия месец до невиждани от средата на 90-те години равнища, достигайки 8,9 процента на годишна база, съобщи Гръцката статистическа служба, предаде БТА, цитирайки в. „Катимерини“.

Поскъпване на услугите вдига инфлацията през 2021 г. - Труд
Това се дължи основно на увеличението на цените на електричеството, както и поскъпването на всички основни продукти. Увеличението на цените е не само голямо, но и бързо, като индексът на потребителските цени е нараснал само за един месец с 2,7 процента в сравнение с февруари 2022 г., отбелязва изданието.
Последният път, когато инфлацията достигна подобно равнище, беше през март и април 1996 г. (8,8 процента), а през април 1995 г. нивото й беше 9,4 процента, информира novini.bg.

През миналия месец цената на електроенергията се повиши със 79 процента на годишна база, последвана от 68-процентно увеличение на цената на природния газ. Цената на мазута за отопление нарасна с 58,5 процента, а на автомобилните горива (бензин и дизел) – с 29 процента.

Имаше и големи повишения на годишна база на цените на хранителните стоки: хлябът поскъпна със 7,6 процента, месото – с 6,4 процента, млечните продукти и яйцата – с 8,4 процента, плодовете – със 7,8 процента, а кафето – с 5,4 процента. Особено голям скок отчетоха цените на зехтина, растителното и слънчогледовото олио (с 19,9 процента) и зеленчуците (13,6 процента). Очаква се цената на хляба да се повиши допълнително поради проблеми с доставките на мека пшеница, отбелязва „Катимерини“.

 

 

 

 

 

 

                    financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *