Инфлацията в еврозоната достигна рекордно високо равнище

Инфлацията в еврозоната е достигнала рекордно високо равнище за четвърти пореден месец, което повдига въпроси кога Европейската централна банка (ЕЦБ) ще се намеси, за да смекчи удара върху портфейлите на хората, предаде Асошиейтед прес. Това се случва на фона на руската инвазия в Украйна, която разтърсва световната икономика.

Абсолютен рекорд по инфлация в еврозоната - Zonanews.bg
Потребителските цени в 19-те страни членки на еврозоната са нараснали до 5,8 на сто през февруари 2022 г. на годишна основа, което е увеличение спрямо 5,1 на сто през януари, сочи предварителната оценка на Евростат, информира pariteni.bg.

Разглеждайки основните компоненти на инфлацията в еврозоната, енергията е регистрирала най-високото си годишно равнище през февруари (31,7 на сто спрямо 28,8 на сто през януари), следвана от храни, алкохол и тютюневи изделия (4,1 на сто спрямо 3,5 на сто през януари), неенергийни промишлени стоки (3 на сто спрямо 2,1 на сто през януари) и услуги (2,5 на сто спрямо 2,3 на сто през януари).

Най-висока инфлация на годишна основа отчитат Литва (13,9 на сто), Естония (12,4 на сто) и Белгия (9,6 на сто), а най-ниска – Франция (4,1 на сто), Финландия и Малта (4,3 на сто) и Португалия (4,4 на сто).

Кои са проблемите в Еврозоната - Финансови новини

Последните данни още веднъж подчертават удара върху финансите на европейците и засилват натиска върху ЕЦБ, която трябва да реши кога и как да повиши лихвите, за да смекчи инфлацията.

Инфлацията в Европа, както и в другите големи икономики, се дължи на покачващите се цени на енергията, като ситуацията ще се влоши допълнително след руската инвазия в Украйна, отбелязва АП.

На Русия, която е основният производител на петрол и газ,  бяха наложени санкции и ограничения върху износа, които повишиха опасенията, че доставките могат да бъдат намалени или дори спрани, което все още не се е случило.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *