Инфлацията в Испания с 35-годишен рекорд

Годишната инфлация в Испания е достигнала рекордните 9,8 процента през март – най-високото равнище от 37 години, сочат окончателни данни на Националния статистически институт (INE).

Годишната инфлация в Испания е 7,6% - най-висока за последните 35 години - EU - Новини Бг

Показателят е нараснал с над два пункта спрямо февруари, когато инфлацията достигна 7,6 на сто на годишна основа, посочва институтът, потвърждавайки предварителните си данни от 30 март, информира bulgaros.ovh

Такова равнище не е било достигано в Испания от май 1985 г., подчертава статистическото ведомство.

Институтът обяснява този инфлационен тласък най-вече със скока на цените на енергията и горивата, но и с поскъпването на хранителните продукти, засилено от руската инвазия в Украйна.

Инфлацията в Испания спада значително - Bloomberg

Хармонизираният индекс на потребителските цени (HICP), който позволява да се правят сравнения с други страни от еврозоната, също е бил на равнище 9,8 на сто през март.

Основната инфлация, която не включва силно променливи категории като енергията и е със сезонни корекции, отчита покачване от 0,4 на сто спрямо февруари до 3,4 на сто на годишна основа.

В резултат на войната в Украйна испанската централна банка прогнозира скок на инфлацията до 7,5 на сто през 2022 г. и преразглежда към понижение очакванията си за икономическия растеж до 4,5 на сто./БТА

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *