Инфлацията в Турция е нараснала през август с близо 18 процента

Инфлацията в Турция е нараснала през август с близо 18 процента, показват официалните данни на турската статистика, което е рекордно равнище от края на 2003 г. насам.

Резултат с изображение за ТУРЦИЯ ИНФЛАЦИЯ

Потребителските цени са нараснали със 17,9 процента през август спрямо същия месец миналата година, което е ръст в сравнение с 15,85 процента увеличение на инфлацията през юли, изтъкват от статистическата служба на Турция.

Това увеличава натиска върху централната банка да повиши лихвените проценти.

Големият ръст на инфлацията в югоизточната ни съседка се случва на фона на обтегнатите отношения със САЩ. Турският президент вчера нападна САЩ, обвинявайки ги, че се държат като „диви вълци“, като същевременно се зарече да избягва долара в търговията с Русия и други страни.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се зарече, че Анкара ще се стреми да избягва долара в търговията с Русия и други страни, обвинявайки САЩ, че се държат като „диви вълци„, съобщава „Франс прес“.

И Турция, и Русия изпитват проблеми от наказателните икономически мерки, наложени от Вашингтон, информира news.bg.

Америка се държат като диви вълци. Не им вярвайте„, изтъкна Ердоган пред бизнес форум по време на посещение в Киргизстан.

По думите му, страната му води преговори с Русия относно търговия, която не се осъществява в американската валута.

Използването на долара само ни вреди. Няма да се откажем. Ние ще победим„, настоя още турският държавен глава пред бизнес форума, на който присъстваха киргизки и турски бизнесмени, както и представители на местното правителство.

Отношенията между членовете на НАТО Вашингтон и Анкара удариха ново дъно през миналия месец, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви тежки нови мита върху турската стомана и алуминий в отговор на задържането на американския пастор Андрю Брънсън в Турция.

Турската лира загуби една четвърт от стойността си през последния месец, след като търговската война със САЩ се задълбочи.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *