Инфлацията в Турция се забавя

Растежът на годишната потребителска инфлация в Турция се забави през май до 18.71% от 19.5% през април, в резултат на намаляване на цените на храните и на домакинските стоки, показват данни на турската официална статистика, цитирани от „Ройтерс“.

Свързано изображение

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през май с 0.95%, като цените на облеклата и на обувните принадлежности се повишиха с 4.09%, на транспорта – с 2.18% и цените на хотелиерските услуги, в кафенета и ресторантите – с 1.61%, при поевтиняване с 1.18% на храните и на безалкохолните напитки и с 1.51% на домакинските стоки. Най-голям ръст с 8.88% е регистриран при цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия.

Обезценката на турската лира спрямо долара през миналата година доведе до ръст на инфлацията през октомври до 15-годишен връх от над 25 на сто. Последваха няколко месеца на известна стабилизация и дори предпазливо поскъпване на турската лира в началото на настоящата година, преди обаче лирата отново да се окаже под натиск от продажби с оглед на инвеститорските притеснения около обжалването на изборните резултати в мегаполиса Истанбул от страна на управляващата партия на президента Реджеп Ердоган.

Миналия месец Турската централна банка остави непроменена прогнозата си за инфлация от 14.6% до края на 2019 година, след като седмица по-рано банката остави непроменена и основната си лихва – на ниво от 24%.

Πpeз миналата година турската лира достигна най-ниското си равнище, след като изгуби близо половината от стойността си спрямо долара и приключи годината, като поевтиня с близо 30 процента.

Кризата, която разтърси световните финансови пазари, беше предизвикана от обтягането на американско-турските отношения, безпокойствата за независимостта на централната банка и нарастването на задлъжнялостта.

Oбщият дълг нa cтpaнaтa възлизa нa 121% oт БBΠ, ĸaтo дeлът нa лoшитe ĸpeдити мoжe дa нapacнe дo 7% пpeз тaзи гoдинa oт 4% към мoмeнтa, cпopeд пpoгнoзa нa Моrgаn Ѕtаnlеу. Ha тoзи фoн нaй-гoлeмитe тypcĸи ĸoмпaнии ca пpecтpyĸтypиpaли близo 24 милиapдa дoлapa дългoвe.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *