Инфлацията настъпва в Източна Европа

Източноевропейските страни са особено силно засегнати от рязкото повишаване на цените на хранителните продукти поради ниското ниво на доходите, отбелязва „Дойче веле“.

Инфлацията по източната периферия на ЕС набира скорост. В Полша инфлацията през ноември надмина прогнозираното ниво на покачване. Общото повишаване на цените в страната – според най-нови преценки – ще продължи да се развива динамично.

До края на годината скокът вероятно ще е с 4 %, а през 2008 са възможни пет до шест на сто. При това полската инфлация е по-скоро на опашката на класацията. Населението по източната периферия на ЕС, което и без друго има ниски доходи, като цяло е изложено на истинска експлозия на цените. В Чешката република нивото на поскъпването през ноември достигна 5%, а в Унгария – 6,9 на сто. Даже в присъединилата се към еврозоната Словения през миналия месец поскъпването скочи до ниво от 5,8 %. Затова пък България и Латвия преживяха истински драматичен скок на цените от съответно 13, респективно 13,7 на сто спрямо същия период на миналата година. В останалата част на Балтийския полуостров и в Румъния, инфлацията също галопира със стойности от около 10%.

В голямата си част, тези стойности се дължат на нарастващите от месеци насам цени на хранителните продукти. Новоприети в ЕС страни, като България, бяха принудени да поемат скок в цените на основните хранителни продукти от близо 25% в рамките само на една година.

По подобен начин се развиха цените и в Румъния. В Унгария, където неолибералното правителство е предписало на населението строг режим с цел оздравяване на бюджета, увеличението беше от 22,5 %.

Само за ноември Латвия съобщи увеличение на цените на хляба с 16 на сто. Дори в иначе ценови стабилната Чешка Република цените на хранителните стоки скочиха с 13,7 на сто, а в Полша със седем на сто.

Всеобщата експлозия на цените, която се усеща и в Западна Европа, се съчетава в Източна Европа с фактора за ниското ниво на доходите.Анализаторът на Ерсте Банк Юрай Котиан обяснява по-сериозния ефект на поскъпването в Източна Европа пред „Винер Цайтунг“ така: „Цените на хранителните продукти и на енергията заемат по- голям относителен дял в потребителската кошница, въз основа на която се изчислява инфлацията, защото хората там не могат да си позволяват луксозни стоки“. Като фактор за увеличаването на цените се добавят и някои ограничения на ЕС за определени селскостопански продукти. Ограниченията в млечните квоти например предизвикаха рязко покачване на цените на полските млечни произведения. А свободният вътрешен европейски пазар води и до това, че засиленото търсене в западноевропейския център на общността води до повишаване на цените в периферията поради по-големия износ към западна Европа.

Край на инфлационната динамика при хранителните стоки не се очертава. През идните месеци това ще предизвика нова вълна от всеобщо покачване на цените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *