Инфлация в САЩ с 40 годишен връх

Потребителите в САЩ плащаха повече за различни стоки и услуги през февруари в сравнение с предходния месец и година, като цените се покачваха в цялата икономика на фона на продължителния дисбаланс в търсенето и предлагането.

САЩ с най-висока инфлация от 1990 година - Икономика - Светът - Новините на NOVA - NOVA

Индексът на потребителските цени (CPI) на Бюрото по трудова статистика се повиши със 7,9% през февруари в сравнение с миналата година, отбелязвайки най-бързия годишен скок от 1982 г. насам. Това надвиши предишния 40-годишен най-висок процент от 7,5%, регистриран през януари и съвпадна с консенсусните очаквания на икономистите, според данни на Bloomberg.

На месечна база нарастването на потребителските цени също се ускори. ИПЦ нарасна с 0,8% през февруари в сравнение с януари, след като се увеличи с 0,6% през предходния месец, информира infostock.bg.

Скокът на цените на енергията беше един от ключовите фактори за най-новия нажежен CPI отпечатък. Дори преди Русия да нахлуе в Украйна и да предизвика загриженост относно глобалните енергийни смущения, цените на петрола и газа се покачваха, тъй като търсенето на мазут и други енергийни продукти изпреварваше ограничените световни доставки.

През февруари енергийният индекс скочи с 3,5% за най-голямото месечно покачване от октомври насам. А спрямо миналата година енергийният индекс е нараснал с 25,6%.

Допълнително въздействие от кризата Русия-Украйна и последвалия продължителен скок в цените на енергията вероятно ще се отразят в данните за индекса на потребителските цени през март, като се има предвид, че инвазията започна за първи път в края на февруари.

Оттогава цените на бензина по бензиностанциите скочиха до рекордни нива, а цените на суровия петрол се покачиха до 14-годишни връхни точки и поне за кратко надхвърлиха 130 долара за барел.

Ускоряване на ноемврийската инфлация в САЩ до близко 40-годишен връх от 7% - Бизнес - БНР Новини

Изолацията на Русия от други глобални икономики също доведе до нестабилност на селскостопанските стоки, включително пшеницата – за която Русия е най-големият износител в света – и добави към разказа за по-нататъшен скок в цените на храните.

През февруари индексът на цените на храните се повиши с 1% на месечна база, като също леко се повиши от 0,9% през януари. Това на свой ред се дължи на цените на храната, които се повишиха с 1,4% и довели годишното увеличение на този индекс до 8,6%.

Дори с изключение на променливите цени на храните и енергията, така нареченият основен CPI също се ускори през февруари. Основният индекс на потребителските цени се повиши с 6,4% през февруари спрямо миналата година, за да регистрира най-бързия темп от 1982 г.

Цените на подслона – една от по-силните инфлационни категории – се повишиха през февруари, а цените на наемите се повишиха с 0,6% на месец. Цените на авиокомпаниите скочиха с 5,2% до повече от двойно увеличение спрямо януари, тъй като затихването на случаите на вирус Omicron помогна за стимулиране на търсенето на пътувания.

Въпреки това, цените на употребявани автомобили и камиони – които бяха внимателно наблюдавани, тъй като недостигът на автомобили доведе до по-високи цени на употребяваните превозни средства – паднаха за първи път от септември, намалявайки с 0,2% на месец.

Но дори като се има предвид сегашния стегнат пазар на труда и нарастващите заплати за много работници, инфлацията все още се покачва с по-бързи темпове, отколкото доходите са били в състояние да изравнят. Средната почасова заплата за последно се е увеличила с 5,1% годишен темп през февруари, показаха данните на Министерството на труда миналата седмица.

„Силните увеличения на заплатите не отговарят на по-високите разходи, пред които са изправени домакинствата за наем, храна, електричество, бензин и широко разпространен списък както от стоки, така и от услуги“, каза Грег Макбрайд, главен финансов анализатор в Bankrate, в имейл във вторник „Покупателната способност на американците се свива все повече и повече всеки ден и виждате тази реалност, отразена в мрачните потребителски настроения.“

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *