Инфраструктурни проекти за 1 трлн. долара иска Тръмп

Инфраструктурни разходи за 1 трлн. долара поиска президентът на САЩ Доналд Тръмп и мобилизира целия свой управленски екип да ускори изготвянето на конкретни програми за ефекасното изразходване на сумата от 1 трлн. долара. Той настоява в тази програма да бъде включено по-скоро обновяването преди всичко на съществуващи пътища и магистрали, а не ново строителство, като се даде като най-важен приоритет на онези проекти, които да могат да бъдат стартирани колкото се може по-бързо. Известно е, че  Междущатската магистрална система /ММС/обслужва всички важни американски градове. Дистрибуцията на всички стоки и услуги включва използването на ММС в един момент. Най-голяма е магистрала 90, която е дълга над 4800 километра или 3000 мили, на второ място след нея се нарежда  междущатска  магистрала 80, която е с дължжина 4667 километра, което прави 2900 мили. Като цяло маршрута на нечетните магистрали е в посока север-юг, докато на четните е изток-запад. Някои магистрали на ММС са вътрешно щатски, тоест не излизат от пределите на даден щат, но въпреки това са официално обозначени като междущатски, тоест такива, които би трябвало да прекосяват територията на поне 2 щата.

Ние няма да дадем пари на отделните щати, освен ако не се докаже, че те могат да бъдат готови, да имат желание и възможност за стартиране на конкретни проекти, заяви Тръмп на неофициална среща със свои помощници и съветници, съобщава „Уолстрийт Джърнъл“, който беше поканен да наблюдава тази закрита за обществеността среща. Ние не искаме да им предоставим средства, ако те бъдат обвързани с държавна бюрокрация в продължение на седем години, допълни американският президент.

Тръмп посочи, че ще е склонен да предостави на отделните щати срок от 90 дни, за да стартират конкретните проекти и в същото време поиска от Скот Пруит, новият шеф на Агенцията за защита на околната среда, да бъдат осигурени съответните препоръки. Президентът на САЩ изрази интерес към изграждането на нови железопътни високоскоростни линии, прояви интерес към възможността за продажба на търг на радиочестотния спектър за безжичен пренос и поиска повече подробности относно Hyperloop, проект на основателя на компанията Tesla Елон Мъск, за бърз превоз на пътници през тръби. Америка винаги е била нация с големи перспективи, защото нашата мечта е голяма, посочи Тръмп по време на срещата.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *