Ипански град върна песетите

 
Курсът е 1 евро за 166 386 песети, като акцията ще продължи до началото на септември, но е възможно и повторението й. Кметицата Наталия Кинтано твърди, че връщането на песетите е повече просветителска отколкото икономическа акция.
„Въвеждането в обращение на песетите ми се струва любопитна. Според мен тя е особено интересна, защото старите пари сякаш разказват за миналото и историята на страната на онези, които са се родили след въвеждането на еврото“, заяви кметицата.
Испанците все още държат почти 300 млрд песети (около 2 млрд долара) и много смятат, че те тези пари не трябва да бъдат „мъртви“.
Председателят на местната асоциация на търговците Хуан Бенито е убеден, че земляците му ще намерят приложение на старите пари. „Сега се появи възможност да ги използваме, да купим нещо с тях и за градската търговия това не е лошо“, споделя той. Но това може да е „пилотен проект“ – местните власти искат да видят как испанците ще реагират на възможен изход от еврозоната.
Аламо не е първият град в Испания, върнал песетите. Преди известно време същото направи кметството на градчето Салватера де Миньо. С песетите се плащаше в ресторанти и магазини. Инициативата толкова се хареса на жителите, че властите на два пъти я удължаваха.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *