Ирак увеличава добива на петрол въпреки ОПЕК

Ирак е длъжен да увеличи продукцията си на петрол, въпреки усилията на останалите водещи производители да ограничат своите добиви, това заяви външният министър Ибрахим ал Джафари.

Това му изказване идва на фона на очакванията в края на този месец страните от ОПЕК да сключат споразумение за таван на продукцията си, с което да пресекат един от факторите за поевтиняването на суровината от последните две години.
По думите на ираксият висш дипломат обаче, неговата страна, която е на второ място по добиви на нефт след Саудитска Арабия в рамките на ОПЕК, не може да си позволи да поддържа същата политика заради огромния си бюджетен дефицит и разходите за армията, която се сражава с джихадистите от „Ислямска държава“.
Известно е, че „Ислямска държава“ не само владее големи територии от Ирак и съседна Сирия, но джихадистите реализират и  големи приходи от продажбите на петрол. Може само да се гадае колко са те, тъй като в последните месеци те загубиха някои от десетте превзети от тях петролни полета в Сирия и седемте петролни полета и една рафинерия в Ирак. Институтът Брукингс в столицата на Катар Доха изчислява, че при нормални условия „Ислямска държава“ би била в състояние да добива само от иракските петролни полета по 80 000 барела петрол на ден, което е близо половината от количествата, които се добиват на ден в богатия султанат Бруней.
В последните месеци „Ислямска държава“ губи сериозни позиции от завоюваните територии както в Ирак, така и в Сирия. Последните сражения се водят в самите квартали на големите градове Мосул в Ирак и Алепо в Сирия. В Ирак правителствените сили, подкрепени от коалицията,  вече успяха да си възвърнат контрола над 50 находища и рафинерия под Мосул. Това е станало след успешна атака срещу силите на Ислямска държава в региона. 

Макар и в отстъпление, джихадистите не пропускат възможност да нанесат поражения на освободените територии. Например когато иракската армия е отвоювала ключовия град Каяра, който се намира на около 60 км южно от държания вече приблизително 2 години от ИДИЛ град Мосул,  те са подпалили петролните кладенци наоколо, което покрива района с отровен дим.
Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *