Иран възнамерява да купи стотици самолети

След споразумението в спора за ядрената програма Иран възнамерява да купи стотици нови самолети. Страната се нуждае „всяка година от 80-90 машини за нашия флот“, заяви заместник-ръководителят на Гражданската въздухоплавателна администрация Мохамед Ходакарами, цитиран от Ройтерс.

Целта е „придобиване на 300 нови, напълно функционални летателни апарати“. В момента Иран има около 140 търговски въздухоплавателни средства, които са средно на около 20-годишна възраст.

В сделката може да участват „поравно“ европейският производител на самолети Airbus и американската компания Boeing, казва още Ходакарами. Общата стойност може да възлезе на 20 милиарда долара (18,2 милиарда евро). След споразумението в спора за ядрената програма пред проекта няма нищо, което да го спре, убеден е той.

На 14 юли Техеран и петте сили от ООН с право на вето, както и Германия, сключиха споразумение за уреждането на многогодишния ядрен конфликт. Това би трябвало да позволи на Иран мирното използване на ядрена енергия и да предотврати изграждането на ядрена бомба. В замяна на това Техеран постепенно ще се освободи от международните санкции.

Като първи западен лидер в Иран в средата на юли пристигна германският икономически министър Зигмар Габриел. Целта на пътуването бе да се проучат възможностите за икономическо сътрудничество. Затова Габриел бе придружен и от мащабна бизнес делегация. Германските компании се надяват на милиардни сделки при предстоящата отмяна на санкциите.

Германската индустриално-търговска камара оцени визитата на Габриел като „сигнал за окуражаване“ за германския бизнес. Асоциацията очаква, че германският износ за Иран може да скочи от 2,29 млрд. евро през 2014 г. до 10 млрд. евро – повече от четири пъти в рамките на четири години. Преди налагането на санкциите именно Германия бе най-важният доставчик на стоки за държавата от Персийския залив, но бе заменена в тази роля от Китай през 2007 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *