Иран не мисли и да купува атомни реактори от България

Иран не възнамерява да купува атомни реактори от България, обяви шефът на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи, цитиран от ТАСС и БТА.

Той все пак е добавил, че българско предложение за „някакво оборудване“ се проучва.

„Появилите се съобщения за предполагаеми намерения на Иран да придобие от България реактори за АЕЦ „Бушер“ изобщо не отговарят на действителността по простата причина, че реактори „втора ръка“ просто няма“, заяви Салехи.

Той е говорил пред иранската държавна информационна агенция ИРНА след заседание на парламентарната комисия по енергетиката.

Салехи е обяснил, че България е планирала да построи със съдействието на Русия атомна електроцентрала (АЕЦ „Белене“), но този проект е бил спрян поради финансови проблеми.

„Сега българската страна е готова да предложи някакво оборудване на напълно приемлива цена. Проучваме това предложение“, каза ръководителят на Иранската организация за атомна енергия. Коментарите му са по повод съобщения в местни медии след неотдавнашното посещение на българската делегация, водена от премиера Борисов.

Салехи изрази надежда, че Русия ще започне още тази година да строи втори и трети енергоблок на АЕЦ „Бушер“: „Всички работи по подготовката и съгласуването на този проект са изпълнени, остана да бъдат решени някои финансови въпроси“.

Русия и Иран подписаха през ноември 2014 г. споразумения за изграждане в Ислямската република на осем енергоблока, припомня ТАСС. Те предвиждат разширяването на АЕЦ „Бушер“ с още два блока с опция за допълнителни два. Страните освен това смятат да построят още четири енергоблока на други площадки.

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *