Ирландия каза убедително ”да” на Лисабонския договор

Ирландците казаха убедително „да“ на европейския договор от Лисабон по време на втория референдум в петък.
Това заяви ирландският министър на външните работи Майкъл Мартин по ирландското радио и телевизия (RTE).
„Смятам, че това е добре за Ирландия, защото страстно вярвам, че нашето бъдеще е в Европейския съюз“, заяви министърът. 67,1% от ирландците са казали „да“ на Лисабонския договор, сочат окончателните резултати след преброяването на гласовете. С „не“ са гласували 32,87% от хората, упражнили правото си на вот. Избирателната активност е била 58% – с 5% по-висока в сравнение с предишния референдум – през юни миналата година, на който Лисабонският договор бе отхвърлен. От общо 43 избирателни окръга, противниците на новия европейски договор са взели връх само в два, посочва Франс прес, цитирана от Дарик.Те са в северното графство Донегол. Протестното „не“ там бе очаквано заради проблемите на риболовния сектор, отбелязва ДПА. От останалите 41 окръга, 31 отхвърлиха Лисабонския договор на произведения през юни миналата година първи референдум. В югозападен Дъблин – народно предградие и бастион на противниците на договора, 59% от избирателите казаха „да“ на договора. За сравнение, на предишния референдум, 65% от местните жители гласуваха с „не“. Новият европейски договор получава най-голяма подкрепа в избирателен окръг в северен Дъблин – 82%. На първия референдум, ирландците отхвърлиха Лисабонския договор с 53,4%, а с „да“ гласуваха 46,6%. Ирландският премиер Брайън Кауън приветства убедителния резултат. „Ирландският народ се произнесе с ясен и кънтящ глас. Това ехубав ден за Ирландия идобър ден за Европа“, не скри радостта си Кауън, който проведе активна кампания в подкрепа на новия европейски договор. Ирландският премиер изрази увереност, че Лисабонският договор ще направи Европейския съюз по-силен, по-справедлив и по-добър. Благодаря на останалите европейски ръководители, че дадоха на Ирландия щедри гаранции, добави той. „Благодаря, Ирландия! Това е голям ден за Ирландия и за Европейския съюз“, възкликна председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Той изрази очакването, че след одобряването на Лисабонския договор от Ирландия, необходимите „конституционни процедури“ в страните от Европейския съюз за влизането на договора в сила ще бъдат приключени „възможно най-бързо“. Фактически сега трябва да се преодолеят две пречки преди Лисабонският договор да се задейства – липсата на одобрение от страна на президентите на Полша и Чехия, които все още не слагат подпис под договора, въпреки че парламентите на двете страни са го одобрили.
Шведският министър на външните работи Карл Билд, чиято страна е ротационен председател на ЕС, приветства резултатите в Ирландия, предаде Ройтерс. Одобряването на новия европейски договор от ирландските избиратели е важна победа за страната и за цяла Европа, подчерта Билд. Той изрази увереност, че договорът ще придаде на Европейския съюз спо-голяма тежест.
Председателите на най-големите парламентарни групи в Европейския парламент изразиха голямо задоволство от ирландското „да“ за Лисабонския договор. Моите почитания към ирландските избиратели за проявената мъдрост в отсяването между истината и лъжите, които за жалост бяха толкова често използвани в кампанията преди гласуването. Резултатът от референдума подкрепя Лисабонския договор и ни осигурява в бъдеще един по-демократичен и ефикасен Европейски съюз, а на Ирландия – централно място при вземането на решения в съюза, заяви Жозеф Дол, председател на Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, най-голямата в парламента. Мартин Шулц, председател на Групата на социалистите и демократите, втора по големина в Европейския парламент, призова евроскептиците в Европейския съюз, особено известен сред които е президентът на Чехия Вацлав Клаус, да уважат резултатите от референдума в Ирландия и да си направят изводи. Гласуването в Ирландия открехна вратата към по-силен, по-ефикасен и процъфтяващ Европейски съюз, който ще има повече влияние в света, изтъкна той. Това е един красив ден за Европейския съюз. С ирландското „да“ всички граждани на съюза, пряко или непряко, казват „да“ на Лисабонския договор. Това е първият ден от новото бъдеще на Европа – обединена, демократична, ефективна и силна, заяви на свой ред Ги Верхофстат, лидер на трета по сила в Европейския парламент Група на либералите и демократите /АЛДЕ/.
Европейският съюз се надяваше ирландците този път да одобрят Лисабонския договор, след като страната им получи определени гаранции. Ирландският премиер Брайън Кауън предупреди, че евентуално ново отхвърляне на новия европейски договор ще има сериозни последици, като може да внесе голяма несигурност в бъдещето на ЕС. На първия референдум, произведен на 12 юни миналата година, ирландците казаха „не“ на Лисабонския договор с 53,4 процента от гласовете, при подкрепа от 46,4 процента. Това парализира функционирането на ЕС и в резултат на това Ирландия реши да свика ново допитване, след като получи гаранции, че Брюксел няма да „посегне“ на нейните „специфики“ – ниското данъчно облагане, забраната на абортите и военния неутралитет, както и че страната ще продължи да има свой европейски комисар. Ако влезе в сила, новият договор, който има за цел да подобри функционирането на Европейския съюз след разширяването му на Изток, ще внесе няколко важни промени. Той ще разшири областите, в които ЕС взима решенията си с квалифицирано, а не с абсолютно мнозинство, и ще създаде два нови поста – (постоянен) президент на Европейския съвет и министър на външните работи на съюза.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *