Искаме да защитим географското наименование на мановия мед от Странджа

Има голяма вероятност странджанският манов мед да бъде регистриран като защитено наименование за произход. Това се разбра при посещението на министъра на земеделието и храните Десислава Танева в Царево, където откри фестивала, посветен на този продукт.

Процедурата в самото министерство е на финалната си права, съобщи министърът и посочи, че е предложила това да се направи, за да получи медът по-голям пазар.

С регистрацията на странджанския манов мед Странджа ще се превърне в индустриална зона на производството му, коментира Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед“ по време на Фестивала, цитиран от агенция „Фокус“.

Тази година реколтата на странджански манов мед като качество е много добра, но като количество е малко, посочват производители.

Около 4.300 млн. лв. е ресурсът, който е на разположение на сектор „Пчеларство“ за тази година, посочи Танева. По данни на земеделското ведомство през миналата година е произведен около 11.4 тона мед, от които 9.4 са били изнесени  информира dnevnik.bg.

Танева обяви, че еврокомисията е разрешила на България по Програмата за развитие на селските райони да финансира екологични проекти за производство на мед. Те предвиждат мобилни пчелини да се разположат в райони в защитени по НАТУРА 2000 територии. Субсидиите се предвижда да бъдат по 15.37 евро на пчелно семейство.

 

Огнян Дечев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *