Искат гаранции срещу оскъпяването на Тракия

Очаква се Управляващият орган към транспортното министерство да се произнесе днес дали одобрява избрания изпълнител за Лот на автомагистрала Тракия. Миналия петък от Агенция Пътна инфраструктура са изпратили в транспортното министерство своето решение по становището на изборната комисия. Това съобщи за в. Пари транспортният зам.-министър Ивайло Московски. Според него оторизираната дирекция в най-кратък срок ще разгледа и оцени избора, за да не се бави процедурата. Четирима кандидати останаха да се състезават на финалната права. Най-ниска оферта от 137.8 млн. лв. предложи обединението Магистрала Трейс между Трейс Груп Холд и СК 13 холдинг, която вероятно ще е фаворит в търга, защото цената е с най-голяма тежест при избора на изпълнител. Другите две компании, допуснати до отварянето на ценовите предложения и подали по-високи оферти, бяха гръцките Aktor и Terna със съответно 292.1 млн. лв. и 247.6 млн. лв. Най-висока цена предложиха Холдинг Пътища и втората австрийска компания Alpine Bau.
Процедура Изборът на победител в търга за Лот на магистрала Тракия може да бъде оспорен от останалите участници в конкурса едва след като той бъде оповестен официално. В момента един от кандидатите, който не бе допуснат до отварянето на ценовите оферти, австрийската компания Strabag, обжалва в Комисията за защита на конкуренцията самата процедура, защо тя се провежда по Закона за обществените поръчки, а не по правилата на Международната организация на инженерите консултанти ФИДИК. Част от останалите трима дисквалифицирани кандидати вече заявиха, че очакват протоколите и мотивите на комисията, с които са отстранени, за да преценят дали да обжалват. Сред отпадналите са консорциумът между хърватската Конструктор инженеринг и българската Мостстрой, обединението между Главболгарстрой, Автомагистрали Черно море-Шумен, Иса 2000 и Пътстрой 92, както и турската Доуш иншаат ви тиджарет.
Гаранции Похвално е предложението на обединението от българските компании Трейс Груп и СК 13 да изградят Лот 2 на тази цена, но ще искаме от регионалния министър Росен Плевнелиев да даде ясни гаранции, че проектът няма да се оскъпява. Известно е, че в момента цената на строителните материали е паднала, така че компаниите вероятно са разчели своите възможности, но държавният интерес трябва да е защитен максимално. Това коментира за в. Пари Иван Иванов, депутат от ДСБ. Той е отправил питане към министър Плевнелиев, на което той да отговори по време на парламентарния контрол. Според депутата съмнения за подобно оскъпяване съществуват, защото Трейс Груп построи Лот 1 на магистрала Тракия от Оризово до Стара Загора срещу цената от 2.6 млн. EUR за километър, при положение че първоначалният договор е бил сключен за цена от 1.67 млн. EUR на километър. От Трейс Груп Холд не бяха открити за коментар.
Отговор Рискът при строежа на Лот 2 ще е изцяло за изпълнителя, коментира за в. Пари преди време зам.-министърът на регионалното развитие Георги Прегьов. Според него при изготвянето на тръжната документация за Лот 3 рискът ще бъде балансиран, т.е. ще бъде разпределен между държавата и строителя. Цената не може да бъде променяна, гарантира и регионалният министър Росен Плевнелиев. Рискът за Лот 2 едва ли е калкулиран в оферта от 137.8 млн. лв., коментира Ясен Ишев, който оглавяваше дирекция в транспортното министерство, ангажирана с разработване на политиката за изграждане на пътища. Според него аутобанът не може да бъде изграден за две години на тази цена. Офертата на Трейс е напълно реалистична, твърди Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.
 

Христо Ласков, pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *