Искат да се самоубия, оплака се Брайвик от затвора

Атентаторът още се оплаква и описва условията в затвора като „мини Абу Гариб“ – затвор в Ирак, където са извършвани физически, психически и сексуални издевателства върху затворници, както и убийства и содомия.
Брайвик е написал писмо от 27 страници, в което обвинява охраната на затвора. То е разпространено до редица информационни агенции, включително до организации, които защитават човешките права.
„Ако изключим факта, че аз съм изключително търпелива личност, най-вероятно бих изгубил разсъдъка си при чувство на безсилие. Както и да е, има граници за това, които могат да се установят“, пише Брайвик в писмото с дата 15 октомври и после променено с дата 26 октомври и 30 октомври.
По думите му директорът на затвора поддържа строг режим като мярка за лично отмъщение срещу Брайвик.
Говорителят на затвора Ила, където Брайвик излежава присъда за убийството на 77 души през миналата година – 8 души при поставена бомба в центъра на Осло и 69 души при стрелба на норвежки остров, където се е провеждал летен лагер на млади социалисти – заяви, че затворът не е премахнал ограниченията на Брайвик в отговор на писмото му.
В писмото си той описва „унизителни“ за него практики, включително, че е наблюдаван при вземането на хапчета витамини, не му се позволява да почиства килията си и е подложен на всекидневни претърсвания в килията му, понякога от жена от охраната.
Личната хигиена също е предизвикателство, пише той.
„Използването на четка за зъби и електрическа самобръсначка също се извършва под надзор. Докато човек е психически притискан да приключи бързо, охраната се разхожда пред килията. Миенето на зъбите е ограничено до веднъж на ден, а бръсненето до веднъж на седмица, за да не трябва да се минава през психическото напрежение по-често от необходимото“, пише още той.
Според него условията в норвежкия затвор са като в „мини Абу Гариб“, където човешките права се потъпкват.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *