Искат прекратяване на договорите на фирмите за зимно почистване

Това заяви депутатът от БСП Димчо Михалевски на пресконференция в централата на партията. Червените настояват още да бъдат направени нови прозрачни процедури, при ясно обявени лимитирани диапазони на цените за всичките видове работа.
Искането на БСП е свързано с двойно по-високата разлика в цените за зимното почистване през годините. Михалевски обясни, че до 2009 г. годишният разход на Пътната агенция за осигуряване на дейностите по зимно поддържане на цялата републиканска пътна мрежа, с обща дължина 19 500 км е възлизала между 22-27 милиона лева. Настоящото правителство е похарчило двойно повече на сезон за поддръжката на пътната мрежа, заяви Михалевски.
За сезоните 2009/2010, 2010/2011 управляващите са похарчили по 50 милиона лева на сезон, като за последния зимен период 2011/2012 разходите възлизат на 52 милиона лева, при положение, че през предходните две години почти не е валяло сняг.
Още по-фрапантно е, че настоящите договори нямат стойност, те имат само срок и списък от единични цени, обясни депутатът от БСП. След като от партията са поискали да видят договорите, се оказало, че самото провеждане на конкурсите е било при доста ограничени условия и дори не изключиха да има натиск върху фирмите.
Това съмнение на червените е провокирано от факта, че от 27 проведени процедури на 11 от тях е имало само по една оферта, т.е., никаква конкуренция.
Резултатът от проведените тръжни процедури е, че три от фирмите получават поддържането на 56% от пътната мрежа в страната. Това са фирмите „Трейсгруп“ – с 4500 км, Холдинг „Пътища“- с 3800 км и „Интегрирани пътни системи“ – с около 2000 км, посочи Димчо Михалевски.
Според БСП така проведени търговете облагодетелстват няколко близки фирми до властта и разходът е два пъти по-голям от реално необходимия.
Драстични и необясними са разликите в цените за зимното поддържане в отделните области и фирми, смята Михалевски. По думите му е необяснимо как в три съседни области като Плевен, Габрово и Ловеч цената варира пет пъти.
„Ако в Габрово е цената за километър на месец за поддръжка на републиканската пътна мрежа е 570 лв., в Ловеч е 780 лв., а в Плевен е 2589 лв.“, коментира Михалевски. Според него тази разлика е необяснима, защото това са идентични области като климатични условия и честота на валежите.
През 2007 г. Пътната агенция бе направила лимит на цените, нещо като горен праг на поддържане. Сега такъв праг не съществува, цените са скочили, а целият разход е престъпен като размер. Сметките на БСП показват, че средно на сезон изтичат по 25 милиона лева, което прави 100 милиона за 4 години – периода, за който са сключени договорите.
„С това безхаберие на министерството и агенцията ще изтече една голяма спортна зала, без видим ефект за гражданите, бизнеса и държавата“, коментира Михалевски. Той посочи, че тези действия не са ставали без протекциите на българското правителство от най-високо ниво.
Единственото решение, което БСП ще приеме като опозиция е незабавното прекратяване на тези договори, подчерта депутатът.
Така, както са сключени договорите в момента няма никакви гаранции за изпълнителите и не е ясно точно каква задача ще се иска от тях. Никъде в договора не е лимитирано количеството работа в годишен план, това зависи от благословията на МРРБ и АПИ, заяви Михалевски. Той обясни, че образно казано, ако определена фирма е близка до властта и тя има хубави цени, може би, ще получи по-голям пай от раздаваните пари, а ако не е толкова близка може да не получи нищо.
С 51,5 милиона лева да се поддържат републиканските пътища в страната е невъзможно, посочи Михалевски.
Формално договорите са направени по законовия начин, но не са в интерес на данъкоплатците, поясни още той. Депутатът призова Сметната палата и Агенция за финансова инспекция да се самосезират след изнесените от БСП данни и да излязат с доклад доколко ефективно министерството и агенцията са спазили този интерес.
Код „червено“ е метеорологична система за метеорологичните условия, но никъде няма система за републиканската пътна система. Това бе използвано да се затварят пътищата и това бе използвано фирмите да не чистят, а да го направят като спре снега.
От БСП припомниха, че докато са били на власт и разходите за зимната поддръжка на цялата пътна мрежа в страната са били в размер на около 25 милиона лева, то Столична община в периода, в който Бойко Борисов е бил кмет, е харчила и продължава да харчи по 20 милиона лева на година за 800 км булеварди и улици.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *