Искат промени в Закона за подземните богатства

За независима оценка на европейско равнище и промяна в новоприетия Закон за подземните богатства се обявиха от българската минно-геоложка камара на днешния празник на българския миньор.

От камарата настояват за преразглеждане на допълнения Закон за подземните богатства, който не дава решение на проблема за единен контролен орган по реализацията на закона, за определяне размера на концесионните възнаграждения, както и за решаване на проблемите за собствеността на земите, от които се добиват полезни изкопаеми.

Въпреки увеличената производителност на труда и нарастването на въгледобива, все още липсват инвестиции в модерно оборудване, с което да се намалят вредните емисии от парникови газове, както изисква Европейската комисия, обясни секретарят на Минно-геоложката камара Петър Петров.

По думите му трябва да се инвестира и в безопасни условия на труд, тъй като само за година в българските мини са загинали 11 души. Според Петров бъдещето на бранша е стабилно. През изминалите две години значително се е увеличило производството на въглища, олово и цинк, а заплатите в бранша са нараснали средно до 740 лв. на месец.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *