Искров: Влизането в еврозоната не е привилегия

Това каза управителят на БНБ Иван Искров по време на конференция, организирана от Институт „Отворено общество“ на тема „Икономически и политически предизвикателства пред присъединяването към еврозоната“.

Влизането в еврозоната не е някаква привилегия, както понякога ни се обяснява, посочи Искров. Ако членството в еврозоната бе привилегия, то Англия отдавна щеше да е в нея, както и Норвегия.
Това е задължение, което ще бъде изпълнено, когато правителствата и Централните банки в новите страни-членки решат, че е дошло време, обяви Искров.
Той не се ангажира с прогнозирането на дата на присъединяване и сравни усилията за влизане в еврозоната със стрелба по подвижна мишена.
Искров посочи, че решенията не са едностранни, те касаят всичките нови страни членки, както и тези, които са в момента в предприсъединителното икономическо пространство ЕРМ2, старите страни-членки и Европейската централна банка.
Поради валутния борд страната ни ще се придържа към бързо влизане в еврозоната – тоест след влизане в ЕС да се влезе и в еврозоната, без преминаване през ЕРМ2, защото се смята, че бордът е достатъчно дисциплиниращо средство на финансовата политика на страната, обясни управителят на БНБ.
България оцеля във финансовата криза, без да получи подкрепа
нито от Европейската централна банка, нито от Федералния резерв, нито от никой друг, за разлика от страни като Дания, Швеция, Австралия, Южна Корея, Бразилия, които получиха финансиране.
Това заяви на конференцията Георги Ангелов, старши икономист от института „Отворено общество“.
Според него това опровергава скептиците от ЕЦБ, които твърдяха точно обратното – че България ще внесе риск в системата. На България трябва да й бъде позволено да влезе в ЕРМ2, веднага щом подаде молба, смята експертът.
Ангелов отбеляза още, че страната ни ще бъде единствената през 2010 г., която изпълнява критериите на Пакта за стабилност и растеж, според официална оценка на ЕК. Ние имаме право и задължение да влезем в еврозоната и, ако ЕЦБ продължава да отлага приемането ни, това ще бъде нарушение на договора за присъединяване към ЕС, коментира той.
От друга страна, ако останем още едно десетилетие извън еврозоната – дали изобщо ще искаме да влезем – това е риск и за ЕС, и ЕЦБ, коментира Ангелов.
Източна Европа не е толкова голяма като икономика и бързо разширяване на еврозоната е напълно възможно, и няма да попречи на стабилността на Европа, каза Ангелов.
Може да се мисли и за реформа при тълкуването на Маастрихтските критерии, особено по отношение на инфлацията, защото в новите страни в ЕС има бързо икономическо развитие и те трудно отговарят на този критерий, посочи Ангелов.
По неговите думи остава възможността и за едностранно въвеждане на евро – изследвания показват, че българите предпочитат да държат парите си на депозит в евро и да се разплащат в евро, каза Ангелов.
Ако България бъде приета в еврозоната, лихвените нива ще паднат,
макар и не драстично. Това коментира пред журналисти Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“ и член на УС на Асоциацията на банките.
Присъединяването ще бъде фактор, който ще помогне лихвените нива по кредити и по депозити да бъдат по-близки до тези в еврозоната, заяви Хампарцумян.
Докато имаме лев и курс на лева към еврото, винаги има несигурност дали този курс няма да се промени, дори и да имаме политически консенсус, че курсът няма да се променя, добави той.
Инфлацията в България идваше до скоро от бурния приток на външни капитали и от бързия растеж на икономиката, навлизането на еврото като държавна валута няма да доведе до инфлационни процеси, смята Хампарцумян.
Ако стане толкова скъпо у нас, гражданите ще се качат на автобуси и ще пазаруват от Гърция или Румъния, така че пазарът, Комисията за защита на конкуренцията и други регулаторни органи ще следят за цените, коментира той.
България има 0,4% от БВП на ЕС и каквото и да се случи у нас, Европейската общност няма да го почувства икономически, но нашето поведение да изпълняваме формално всички критерии на еврозоната е особено важно, отбеляза в лекцията си на форума Хампарцумян.
От гледна точка на банковия сектор, колкото по-бързо влезем в еврозоната, толкова по-добре, добави той.
Това, което е важно, за да бъдем успешни и с евро, и без евро, е предприемчивостта, заяви Хампарцумян.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *