Искров: На този етап не е добре да влизаме в банковия съюз

Това заяви управителят на БНБ Иван Искров при откриване на учебната година в УНСС, предаде БГНЕС.
Искров коментира пред студентите лансираната неотдавна идея за т.нар. „банков съюз“ в Европейския съюз, както и идеите от чужбина, които не „отчитат икономическите и финансовите интереси на България“.
БНБ принципно подкрепя задълбочаването на интеграцията и управлението вътре в еврозоната, в т.ч. фискален съюз, банков съюз, политически съюз, тъй като поради натрупаните съществени дисбаланси в еврозоната това вероятно е единственият път за нейната стабилизация. Ние обаче сме против присъединяването на България към банковия съюз на еврозоната на този етап, подчерта банкер номер едно.
Той смята, че когато се иска ограничаване на националната компетентност и прехвърляне на права, трябва да се говори и за отговорности.
От обявените преди няколко дни предложения на Европейската комисия обаче става ясно, че едно присъединяване на България към така замисления банков съюз ще се сведе главно до едностранното прехвърляне на значителен национален суверенитет към Франкфурт и Брюксел, без обаче в замяна страната ни да получи нищо, аргументира се той.
Освен това заедно с единния надзор върви и създаването на обща схема за гарантиране на депозитите и обща рамка за преструктуриране на банките. Нещо, което липсва в настоящето предложение и все още не знаем как точно ще изглежда, продължи Искров.
Искров коментира и „пригодността“ към родната икономика на други замисляни реформи на ниво еврозона или ЕС.
Христоматиен пример в това отношение са опитите на някои от големите страни членки да наложат координация на данъчните политики в ЕС. Това може директно да навреди на конкурентоспособността на българската икономика и на свободата за провеждане на адекватна икономическа политика у нас, уточни Искров.
Той подчерта, че България трябва да отстоява националния си суверенитет в данъчната политика. Според него, последното включва и „ниските данъчни ставки, които са важно икономическо предимство за България и фактор за привлекателността на страната ни като дестинация за инвестиции и място за правене на бизнес“.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *