Исландия иска заплати за етнос, пол и сексуалност

 Исландия ще накара работодателите да представят доказателства, че плащат еднакво независимо от пола, етническа произход, сексуалността или националността.Правителството на малката скандинавска страна каза, че ще въведе стандард за еднакво плащане, с който всички работодатели с персонал над 25 души трябва да гарантират, че плащат еднакви заплати за еднакъв труд, съобщи БТА.  През 2014 г. минималната работна заплата е 21.51 евро на ден, а през 2015 г.  – 21,62 евро дневно или 9080.40 евро годишна заплата. Работното време е 40 часа на седмица, а платеният годишен отпуск – не по-малко от 30 календарни дни.
Исландия иска да изкорени огромната разлика в заплащането до 2022 година. Министърът на социалните въпроси и равноправието Торстейн Виглундсон каза на Международния ден на жената, че е време да се направи нещо радикално по този въпрос.
През октомври хиляди жени в Исландия излязоха от работа в 2:38 часа следобед местно време, за да протестират срещу разликите в заплащането на мъжете и жените за един и същи труд.
Според изчисления на организации за защита на женските права именно след този час всеки ден жените работят безплатно.

По принцип гражданите на Исландия подлежат на пълно данъчно облагане върху всичките си приходи, независимо къде са придобити. Лицата, които не са граждани на Исландия, плащат определени данъци за приходите си, произлизащи от страната, освен ако не е предвидено друго със закон. Данъкът върху дохода се дължи за приход от Исландия. Работодателят го удържа на работника и го превежда на държавата. Всички работещи и работодатели в Исландия са задължени да внасят минимално установени вноски в пенсионния фонд. От този фонд се изплащат пенсии за старост, инвалидност и помощи, отпускани на деца при смърт на родител. Работодателят прави вноските в според договореностите в колективния договор.

Данъчната система в Исландия се основава на принципа PAYE (Pay-As-You-Earn; плащай колкото печелиш). Работодателите изчисляват и внасят данъчните вноски на своите работници. Приблизителният месечен разход за живот е 110 000 исландски крони. Месечен наем за единична стая с кухня и баня е около 50.000 исландски крони,  а за малък апартамент , поне 80.000-90.000 крони от местната валута. Средната цена за квадратен метър  жилищна площ е около 1.500-1.800 ISK в кварталите, но по-висока в центъра на градовете.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *