Исландия отказва да обезщети клиентите на „Айссейв“ на референдум

Исландците категорично отхвърлиха на референдум плана за обезщетение на британски и холандски клиенти на фалиралата исландска банка „Айссейв“. Според неокончателните резултати от вчерашния вот 93 процента от избирателите са гласували против споразумението за изплащане на близо 5 милиарда долара на Великобритания и Холандия за покриване на разходите, направени от тях за обезщетение на техни граждани, поддържали сметки във фалиралата банка „Айссейв“. Едва 1,6 процента от участвалите в народното допитване са подкрепили сделката.
Исландският министър на финансите Стейнгримур Сигфусон заяви: „Това е много ясно послание от страна на исландските гласоподаватели. Продължаваме нататък и ще видим дали можем да постигнем успешно решение. Не трябва да забравяме, че и трите държави трябва да решим този проблем по взаимоприемлив начин. Предстои ни още работа, за да намерим решение и референдумът не променя това.“
Съгласно отхвърления план Исландия трябва да плати 3,9 милиарда евро на Великобритания и Холандия до 2024 година, което ще струва на данъкоплатците по 100 евро на всеки месечно.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *