Испания взе под контрол местна католическа банка

Централната банка на Испания взе под контрол търговската банка Cajasur, основана от Римокатолическата църква, предоставяйки й 550 млн. евро от от специалния фонд за преструктуриране на банките, съобщи „Дейли телеграф“. Така Мадрид гарантира, че банката ще може да продължи операциите си. Cajasur е базирана в Кордоба и контролира 0,6 процента от активите на испанската банкова система.
Чистата загуба на кредитната компания през 2009 година достигна 596 млн. евро, а през първото тримесечие на годината банката загуби нови 114 млн. евро. Както отбелязва изданието фактическият крах на Cajasur, едно от големите регионални кредитни учреждения в Испания отново повдига въпроса за перспективите пред испанската банкова система.
В момента местните компании от сектора имат задължения за 450 млрд. евро, което представлява почти 45 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. При това броят на новопостроените, но непродадени жилища на Иберийския полуостров е 926 хил., което е абсолютен рекорд за страната.
Според оценки на експерти банките в Испания няма да могат напълно да възстановят предоставените на строителния отрасъл средства, в резултат на което множество от тях ще фалират. Испания се оказа една от най-силно засегнатите от рецесията страни в Европа. Тя успя да излезе от икономическия спад едва в края на 2009 година. В момента безработицата там достигна 20 процента.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *