Испания и Португалия – замразени еврофондове в 2020 г.

Частичното спиране на еврофондовете за Испания и Португалия ще се усети от държавите чак през 2020 година, заяви комисарят по регионалната политика Корина Крецу пред евродепутати в парламентарната комисия по икономически и парични въпроси.

Тя обясни, че замразяването на фондове от бюджета за 2017-а може дори да не се отрази на двете държави, ако изпълнят изискванията на бюджетна дисциплина на еврозоната:

Уверявам ви, че двете страни все още имат да получават плащания за 2014, 2015 и 2016 година и Комисията ще продължи да превежда парите. Разбира се, ЕК ще прекрати замразяването на средства за 2017 година веднага щом Испания и Португалия изпълнят изискванията на Съвета и когато правителствата решат, че прекомерните им дефицити са коригирани.

Според европейските договори и правилата на Евросъюза за гарантиране на доброто финансово здраве на страните-членки, известни като Пакт за стабилност и растеж, бюджетният дефицит трябва да бъде под 3% . Въпреки че правителствата в Мадрид и Лисабон не спазиха изискването, страните от еврозоната решиха да не ги глобяват, но регламентът изисква автоматично замразяване на средства от структурните фондове.

 

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *