Испания може да загуби 12 млрд. евро от БВП заради каталунската криза

 

Испания може да загуби 12 млрд. евро от БВП заради каталунската кризаСнимка: Архив Ройтерс

Каталунската криза може да има отрицателни последици за икономиката на Испания и да доведе до загуба на 12 млрд. евро от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната догодина, съобщава в. „Паис“, цитиран от ТАСС.

Според информация на Независимия орган за бюджетна отговорност през 2018 година БВП може да се свие с 0,4-1,2 процентни пункта, което е равно на около 4 млрд. до 12 млрд.евро в зависимост от това колко дълго ще продължи конфликтът. Отбелязва се също, че на Каталуния се падат 20% от испанския БВП, затова всичко, което се случва в региона, оказва съществено влияние върху ситуацията в страната. Предишната прогноза за растежа за догодина бе 2,7 на сто.

На 1 октомври в Каталуния бе произведен забранен от централните власти референдум за излизане на испанската автономна област от Испания. Над 90 процента от участвалите в допитването 2,28 млн. от общо 5,31 милиона каталунски избиратели се обявиха за независимост, информира investor.bg.

Мадрид поиска от каталунското ръководство до 10 часа местно време утре, 19 октомври, да отговори ясно дали е обявена независимост на областта. Ако това не стане, Мадрид има право да използва член 155 от конституцията, който позволява да се ограничи автономията на областта.(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *