Испания представи Икономическа пътна карта

Испанският премиер Педро Санчес представи „План за възстановяване, трансформация и устойчивост на испанската икономика”. Заради пандемията тя изпадна в най-тежката рецесия в еврозоната, която според МВФ може да се задълбочи ако политическите партии не преодолеят противоречията си и не предприемат общи действия за излизане от кризата.

Неуспешен първи опит за избор на Педро Санчес за премиер на Испания - News.bg

Педро Санчес обеща през следващите 3 години да създаде 800 000 нови работни места и да намали бедността, включително и детската. Като акцентира върху екологичния преход, социалното и териториално сближаване, дигитализацията и равенството между половете, Санчес обяви, че очаква увеличение с 2,7 пункта на БВП, информира economynews.bg.

От 462 до 1015 евро месечно: Кой ще получи базов доход в Испания?

 Икономическата пътна карта е опит да се излезе от рецесията, в която изпадна четвъртата по големина икономика в еврозоната заради пандемията. Само за второто тримесечие Испания бележи 18% спад на икономиката си, а Испанската централна банка прогнозира свиване с 12,6 на сто за цялата година. Страната имаше четири правителства за пет години и в момента работи с бюджет от 2018 г., който беше изготвен от предишното консервативно правителство.

Ръст на безработицата в Испания - Финансови новини

На 15 октомври планът ще бъде изпратен за одобрение в Брюксел, откъдето се очаква да дойдат и парите. За първите три години Санчес планира да получи 72 милиарда евро от общо 140 милиарда за целия период до 2026 година. Получаването им обаче не е гарантирано и зависи от изпълнението на редица договорености, пряко свързани със стабилността на политическата система.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *