Испания с икономически ръст от 5%

Ръст на икономиката от 5% за миналата година бе регистриран в Испания. Това е най-голямото увеличение за последните 21 години и въпреки това не достигна прогнозата на правителството от 6,5%. Това даде повод на опозиционната консервативна Народна партия да призове премиера Педро Санчес „да спре да лъже испанците“.

Испания расте много над еврозоната, този път с по-балансиран модел

Ръстът на икономиката е над прогнозата на МВФ (4,9%), Европейската комисия (4,6%) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (4,5%), които даваха на Испания под 5%.

Все още обаче не е достатъчен, за да се възстановят нивата от преди пандемията, след като през 2020 година испанската икономика се срина с 10,8 на 100. Като причина се сочи забавянето на усвояването на европейските фондове за възстановяване, информира bnr.bg.

Испания беше първата държава в Европейския съюз , която получи два транша от общо 19 милиарда евро, но усвояването на тази помощ е прехвърлено за тази и следващата година.

Бурята „Филомена“ от началото на миналата година, както и няколкото вълни на пандемията, съчетани със строги ограничителни мерки също забавиха ръста на икономиката. От друга страна потреблението на домакинствата е регистрирало най-голямото си увеличение от 1999 година насам от 4,7%. Износът също е нараснал с 15,8%, докато вносът е забавил темпа си на растеж до 11,1%.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *