Испанските домакинства свили разходите си заради пандемията

Испанските домакинства са похарчили средно 27 хиляди евро през 2020 г., сочат данните на Националния статистически институт (INE). Това е с 10,7% по-малко от предходната година, а като причина за понижените разходи се сочи пандемията от Ковид-19.

Испания ще позволи на всички ваксинирани да посещават страната от 7 юни - Bgonair

Bulgaria ON AIR

Според проучването на семейния бюджет, средно статистическият испанец е похарчил 10 848 евро през миналата година. Най-голямо намаление от 40.4 на 100 е регистрирано в разходите за посещения на ресторанти и хотели, следвани от тези за свободното време и култура с 31.9% и транспорт, облекло и обувки – с 28.8 на 100, информира bnr.bg.

Единствените неща, за които разходите са се увеличили по време на първата вълна на пандемията и веднага след нея, са били за храна – с 6.8 %, и за жилища – 1.9 на 100. Статистиците подчертават, че заради Ковид кризата домакинствата са променили своите навици на потребление. Резултатът е рекордни спестявания и бум на покупко-продажбите на жилища след края на ограниченията.

През юни 2021 година са продадени 73.5 % повече жилища отколкото през същия месец на миналата година. Все повече се предпочитат селските имоти, заради възможността от социална дистанция и потвърждение за това е фактът, че 15.1 % от всички сключени сделки вече са за жилища извън градовете, като Андалусия остава предпочитаната дестинация за този тип вложения.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *