Истината: САЩ увеличи добива на петрол вместо санкционираните Иран и Венецуела

Международната агенция по енергетика (МАЕ) намали прогнозите си за растежа на търсенето на петрол през настоящата година и в същото време отбеляза, че светът ще се нуждае от много малко допълнителни доставки от ОПЕК, тъй като подемът на американските добиви ще компенсира спадащият петролен износ от Иран и Венецуела.

Според последния месечен доклад на МАЕ глобалното търсене на петрол ще се увеличи през тази година с 1,3 млн. барела на ден, което е с 90 хил. барела по-малко, отколкото предишните очаквания и след растеж на потреблението през 2018-а година с 1,2 млн. барела дневно. Това представлява първо понижение на прогнозите на МАЕ за октомври 2018-а година насам.

Международната агенция посочи, че средното потребление на петрол в световен план през 2019-а година ще бъде в размер на 100,4 млн. барела дневно, надвишавайки за пръв път в историята бариерата от 100 млн. барела. В рамките на април обаче световните петролни доставки се понижиха с 300 хил. барела до 99,3 млн. барела на ден. Това е с почти 3 млн. барела дневно под върховете от ноември 2018-а година, но представлява увеличаване на годишна база със 775 хил. барела на ден.

Въпреки това по-голямото производство от страна на производители извън ОПЕК, особено от САЩ, ще запази петролния пазар добре подсигурен.

МАЕ посочи, че производството в САЩ на петрол и на петролни кондензати се очакваше да нарасне с 1,7 млн. барела дневно през 2019-а година, като добивите на суров петрол възлизат на 1,2 млн. барела на ден от това покачване. Това все пак ще бъде по-ниско от растежа на добивите на суров петрол в САЩ с 1,6 млн. барела на ден през 2018-а година.

Световните доставки на петрол през април спаднаха с 300 хил. барела на ден, отчете МАЕ, водещи при това понижение бяха Канада, Казахстан, Азербайджан и Иран. В същото време обаче производството в рамките на ОПЕК се увеличи с 60 хил. барела до 30,21 млн. барела на ден благодарение на по-големи доставки от Либия, Нигерия и Ирак. Истината лъсна и МАЕ очаква, че през второто тримесечие добивите от ОПЕК ще бъдат около 30,9 млн. барела на ден, след което ще спаднат до 30,2 милиона барела дневно през втората половина на годината.

Международната организация, която координира енергийната политика на индустриално развитите държави, заяви, че решението на Вашингтон да прекрати освобождаването от санкции, което позволяваше на някои вносители да продължат да купуват ирански суров петрол, е увеличило „объркващата перспектива за петролните доставки“.  „Със сигурност има възможност други производители да засилят производството“, посочи МАЕ, добавяйки, че през април държавите от ОПЕК са произвели около 440 000 барела дневно по-малко от обема, договорен в пакта за ограничаване на добивите във формата „ОПЕК +“, като Саудитска Арабия е произвела с 500 хил. барела по-малко от договореното.

След доклада на МАЕ петролните фючърси се понижават, като за това низходящо движение допринасят и снощни данни на Американския петролен институт, показващи изненадващо нарастване на американските складови запаси с 567 хил. барела за седмицата до 10-ти май при очаквания на пазарите за спад с 3 млн. барела. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни се понижава с 0,91% към 61,15 долара за барел, докато фючърсите на петрол брент с доставка през юли – с 0,52% към 70,80 долара за барел.

 

Гено ДЪБЕНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *