Италианската полиция разкри печатница за ментета от серия „Европа“

Голям удар направи финансовата полиция в Неапол, която  ликвидира тези дни първата в континента нелегална печатница за новата серия банкноти от 20 евро.

Според информация от БТА става дума за сериозни количества от ментетата – конфискувани са фалшиви купюри за общо около 7 милиона евро. Новите двайсетачки са от серията „Европа“, която бе пусната на пазара само преди няколко месеца с декларирани високи качества на банкнотата против фалшифициране.
Операцията е проведена по нареждане на местната прокуратура и осъществена от финансови полицаи в звеното за данъчни измами. Участвали са също колегите им  от специалното валутно подразделение в Рим.
Задържани са пет души, чиито имена не се съобщават. Все пак е ясно, че тримата фалшификатори, заловени на самото местопрестъпление, са местни италианци от областта Кампания с  център Неапол. В момента на задържането те са тиражирали купюри с номинал 20 евро от новата емисия, известна като „Серия Европа“.
Печатницата се намирала в апартамент, който е  собственост на две жени, които са задържани под домашен арест. Печатницата е работила със съвременни технологични средства, с които може да се постига високо качество, почти равностоен на оригинала. Дори и съвременните  UV лампи не са реагирали на тестваните банкноти.
При обиск в жилищата и в други помещения на фалшификаторите са открити кашони с готови за пласиране неистински купюри с номинали от 20, 50 и 100 евро. Намерена е и незаконно притежавана пушка с рязана цев, както и боеприпаси за нея.
От  въпросната „Серия Европа“ до момента са пуснати в обращение банкноти от 5, 10 и, а от  25 ноември м.г. и от 20 евро. За нея бе съобщено, че е с подобрени защити против фалшифициране.
Преди две седмици Европейската централна банка (ЕЦБ) представи новата купюра с номинал 50 евро, която ще бъде емитирана през пролетта на 2017 година. Преди време банката пък обяви, че спира от производство, а после и от обръщение купюрите с номинал 500 евро, тъй като те били атрактивни за фалшификаторите, а  на черния пазар голяма част от кешовите плащания се извършвали с тях.
Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *