Италианските власти завеждат дело срещу Morgan Stanley

Италианските власти са започнали дело срещу американската инвестиционна банка Morgan Stanley, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свой анонимен източник. Подозренията са, че банката е ощетила държавата с 2,7 млрд. евро чрез трансакции на деривати.

Институцията Corte dei Conti, която е аналог на Сметната палата и следи за злоупотреби с публични средства завежда делото срещу Morgan Stanley от името на италианските данъкоплатци. Обвинителите в Сметната палата са взели решението след разследване на договори за деривати между Morgan Stanley и италиански държавни чиновници, което е довело до загуби за държавата.

Очаква се изслушванията по делото да започнат през април 2018 г., твърди източникът на Ройтерс. Ако обвиненията бъдат доказани, съдът може да разпореди Morgan Stanley да плати компенсации на италианското правителство.

„Разследването е приключило и съдът ще изслуша твърденията за щети“, допълва още източникът, пожелал анонимност, защото не е оторизиран да говори по темата.

От Morgan Stanley са отказали коментар пред Ройтерс.

През август миналата година Morgan Stanley обяви в отчета си, че е получила предложение от италиански прокурор да се споразумеят за плащане именно за трансакции при деривати. От банката заявиха, че твърдението е неоснователно.

Трансакциите на деривати са били осъществени между 1995 и 2005 г. и са били прекратени през декември 2011 г. и януари 2012 г., пише в отчета на банката от миналата година.

Случаят, който ще се разглежда, ще бъде фокусиран върху лихвени деривати, договорени между Министерството на финансите и Morgan Stanley. Те е трябвало да бъдат един вид застраховка за правителството, което е едно от най-задлъжнялите в Европа, в случай че лихвите се повишат.

Ройтерс посочва, че след кризата през 2008 и 2009 г. лихвените проценти се понижиха рязко, което позволи на Италия да взима по-евтини кредити на дълговия пазар, но това доведе до големи загуби от позициите й по дериватите.

Коменсирането на подобни загуби и спадове е нормална част от процеса по хеджиране, но според италианската Сметна палата някои договори, изготвени от Morgan Stanley, са били спекулативни и са съдържали клаузи за прекратяване, които са били в огромна полза на инвестиционната банка.

Италианският съд ще изслуша и обвинения срещу двама високопоставени действащи държавни чиновници – Мария Каната, която отговаря за публичния дълг, и Винченцо ла Виа, който е на висока позиция в Министерството на финансите, както и срещу бившите финансови министри Доменико Синискалко и Виторио Грили. Обвиненията са за злоупотреби на стойност 1,18 млрд. евро.

Обвинителите твърдят, че Morgan Stanley e в конфликт на интереси, тъй като не само е продавала деривати на Министерството на финансите, но и в същото време е помагала на Италия да управлява финансирането си, включително покупки и разпределение на държавни облигации, информира investor.bg.

Между 2011 и 2012 г. италианското правителство е платило на Morgan Stanley около 3 млрд. евро, за да уреди прекратяването на договорите за деривати.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *