Италианци строят 2 завода за 16 млн. евро в Девня

На 30 ноември 2011 г. е бил подписан договор между фирмата и „Агрополихим“ за изграждане в комплекса на „Агрополихим“ в гр. Девня на нов завод за производство на атмосферни газове (кислород, азот и аргон) и нов завод за извличане на въглероден диоксид от отпадъчните газове на „Агрополихим“,. SOL Group ще инвестира 16 млн. евро в проекта.
Очакванията на компанията са годишната продукция на завода да възлиза на 7 млн. евро продажби, 20% от които са предвидени за износ главно в Румъния и Турция. Освен това новият завод на компанията ще задоволява голяма част от нуждите от технически газове (газове ползвани в индустрията, хранително-вкусовата промишленост и медицината), необходими за местните индустрии, за медицински и научни дейности в Североизточна България.
Компанията планира да изгради заводите в най-кратък срок, след като бъдат осигурени необходимите разрешителни. Новите мощности трябва да започнат работа през втората половина на 2013 г. Планира се да бъдат открити 50 нови работни места.
SOL Group започва работа в България през 1999 г., в рамките на смесено предприятие с „Техногаз Промкооп“. За 2010 г. оборотът на българското дружество на компанията – SOL Bulgaria e 5, 8 млн. лв. В момента SOL Group разполага с три съоръжения за компресиране на технически газ в София, Пловдив и Бургас и има над 4000 клиенти в страната, съобщиха от МИЕТ.
SOL Group e производител и дистрибутор на технически газове (индустриални и чисти медицински – кислород, аргон, азот, хелий, водород). Това е семейна фирма, листвана на Миланската стокова борса от 1998 г. Настоящата капитализация на дружеството е 400 млн. евро. Оборотът на SOL Group през 2010 г. е 519 млн. евро, печалбата – 32 млн. евро, а инвестициите – 62 млн. евро. В производството са ангажирани 2200 работници.SOL Group оперира в 21 европейски държави и Индия с над 60 завода. През 1992 г. компанията стартира бизнеса си в Югоизточна Европа първоначално със смесени предприятия в Хърватска, Словения, Македония, Босна и Херцеговина, Румъния и Гърция, а впоследствие и с инвестиции на зелено в Албания, България, Косово и Сърбия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *