Италианци ще правят инвестиции за 500 млн. евро у нас

Инвестиции в размер на 500 млн. евро предстои да направят италианци у нас. Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева този следобед, след като присъства на бизнес среща в Рим, организирана по инициатива на българското посолство в италианската столица. Оказва се, че Пловдив и Сливен са най-предпочитаните български градове от страна на италианските инвеститори.

„Ние си сменихме ролите. Те докладваха какви инвестиции ще направят в България, аз започнах да ги насърчавам и да обяснявам колко е хубав климата, но се оказа, че голяма част от представените фирми вече имат бизнес в България и имат намерение за инвестиции”, заяви Бобева и уточни, че по нейни изчисления става въпрос за около 500 милиона инвестиции. „Аз ги изчислявах някъде около 500 млн., между които „Девня Цимент” около 100 млн., няколко от фирмите, които са в текстила също инвестират. Има интерес и в селскостопанския бизнес, в еко- и биоземеделие. Вече има около 40 милиона, още около 20 се очаква да инвестират”, посочи тя.

„Имаше, разбира се, и критики. Има няколко фирми, които са инвестирали във фотоволтаични централи, които имат проблеми във връзка с въведената такса. Но заедно с това има и доста малки фирми, които проявяват интерес към малки ВЕЦ-ове – област, която ще бъде една от приоритетните, така че те разширяват сериозно производството си”, уточни още вицепремиерът. „Мисля, че още четири малки ВЕЦ-а се работи по тях, напреднали са проектите. От всички фирми, които бяха, познавам само една, което е добър знак – означава, че нямат проблеми”, посочи тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *