Италия въвежда отново банкова такса

Такава такса е съществувала в Италия и преди, но е била премахната окончателно през 2007 година, посочва в. „Соле 24 оре“, предаде БТА
Мярката ще доведе до нови постъпления с цел намаляване на дефицита и се вписва в усилията на ЕС да се въведе такава такса на европейско равнище, посочи източникът.
Европейската комисия реши вчера да предложи въвеждане на такса върху финансовите трансакции, за да се попълва бъдещият бюджет на ЕС.
Италианското правителство се събира днес следобед, за да приеме окончателно плана за икономии. Очаква се кабинетът да одобри и увеличение на данъка върху печалбите на банките от дейността им на финансовите пазари, допълни същият източник. Тези дейности най-вероятно ще бъдат обложени с 35% данък спрямо досегашните няколко различни данъка, достигащи общо 31 на сто.
Новите мерки за строги икономии в Италия на стойност над 40 милиарда евро, след миналогодишния план за бюджетни съкращения от 25 милиарда евро, има за цел да възстанови бюджетния баланс през 2014 година, за да успокои финансовите пазари.
Дългът на страната възлиза на около 120 процента от БВП и е един от най-големите в света, като Италия е под строгото наблюдение на финансовите пазари и рейтинговите агенции.
Агенция Мудис (Moody’s) обяви на 17 юни, че възнамерява да понижи оценката си. Месец по-рано подобни намерения изрази и Стандард енд Пуърс (Standard and Poor’s).

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *