Италия обмисля временни визи за мигрантите

Италия обмисля издаването на временни визи, които ще позволят на мигрантите да пътуват из ЕС. Тези планове на Рим бяха съобщени от заместник-външния министър на Италия Марио Джиро, предаде Ройтерс.

Целта на тази стъпка ще бъде да се упражни натиск върху съседите на Италия от ЕС, за да направят те повече за облекчаване на миграционното бреме, тегнещо върху страната.

Запитан относно възможността на мигрантите, пристигащи в Италия, да се издава временно разрешително, което ще им позволи да пътуват в ЕС, пред италианския вестник „Месаджеро“ Марио Джиро каза, че правителството разглежда всички възможности. Дипломатът допълни, че Италия иска да избегне едностранните действия, но и че е срещу стриктното прилагане на европейското законодателство, задържащо мигрантите в първата страна от съюза, в която са пристигнали.

„Не приемаме да бъдем превърнати в европейска гореща точка или да се чувстваме виновни, защото спасяваме хора, така че решението какво да се прави с мигрантите, които пристигат, е отговорност на всеки“, каза още Джиро.

Над 93 000 мигранти, основно от страните в района южно от Сахара и от Бангладеш, са пристигнали с лодки през Средиземно море до Южна Италия от началото на годината. Това е със 17 процента увеличение в сравнение с броя на пристигналите мигранти през същия период на миналата година, показват данни на италианското вътрешно министерство, информира investor.bg.

Марио Джиро каза днес, че е прекалено рано да се каже колко временни разрешителни ще бъдат издадени на мигрантите и допълни, че италианските власти, които получават молбите за предоставяне на убежище, вече имат правомощията за това. Ден по-рано италианският външен министър Анджелино Алфано обаче каза, че временни визи за мигрантите не са в дневния ред на италианското правителство.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *