Стиглиц: В еврозоната няма сплотеност

Италия скоро ще излезе от еврозонота, заяви лауератът на Нобелова награда за икономика за 2011 година Джоузеф Стиглиц в интервю за германския “Велт“.

„В разговори с италианците усещам все по-голямо разочарование от еврото. За тях става очевидно, че еврото не функционира в Италия“, посочва експертът, цитиран от ТАСС и БТА.
Икономиката на страната е в дълбока криза, почти 10 години няма растеж на производството, а равнището на безработицата само се повишава.
„За италианците е емоционално тежко да признаят създалата се ситуация, затова те бавят вземането на решението“, допълва Стиглиц.
Той посочва и американската следа в проблемите на Европа.
„Кризата започва в САЩ, но американската икономика вече се възстанови от последиците й, докато в еврозоната цари хаос“, посочва още икономистът. По думите му на еврозоната са й необходими дълбоки реформи като създаването на банков съюз, но европейските лидери сега не били готови за това. „В еврозоната няма сплотеност. Безпокои ме също скоростта, с която се вземат решения. Напразно се губи много време“, допълва Стиглиц.
Той твърди, че още идната година в еврозоната ще станат съществени промени. „През следващите 10 години еврозоната все още ще съществува, но е малко вероятно всичките 19 страни да си запазят членството си в нея“, прогнозира носителят на Нобелова награда за икономика.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *