Италия с близо 3% дефицит

Дефицитът на Италия през 2019 г. ще се доближи до 3% от брутния вътрешен продукт, но без да надвиши лимитът, определен от Европейския съюз, заяви вицепремиерът на страната Матео Салвини пред „Радио 24“, съобщава Ройтерс.Италия с близо 3% дефицит.

Резултат с изображение за италия икономика криза

Изявлението на Салвини идва, след като в края на предишната работна седмица агенция „Фич“ ревизира до негативна перспективата пред дългосрочния кредитен рейтинг на Италия, който е на ниво „ВВВ“, цитирайки притеснения относно фискалната перспектива на страната при новото управление, което пое властта по-рано тази година.

След като „Фич“ преразгледа в петък до негативна перспективата пред рейтинга на италианския държавен дълг, правителството изпрати поредица от противоречиви съобщения относно това, което обмисля да направи с бюджета на страната за следващата година. Самият проектобюджет за 2019 г. трябва да изготвен в рамките на следващите два месеца.

Матео Салвини посочи, че той ще настоява бюджетният дефицит да бъде близо до лимита в рамките на ЕС от 3% от БВП, но в същото време желае той да остане под тази европейска граница.

Трябва да се има предвид, че участниците на финансовите пазари се опасяваха, че „Фич“ може да понижи кредитния рейтинг на Италия, информира economynews.bg.

Решението на агенция обаче да потвърди „ВВВ“ рейтинга на страната, поставяйки го само под негативно наблюдение, като сякаш даде глътка въздух на италианските държавни облигации при старта на търговията в понеделник.

Доходността на двегодишните книжа на Италия се понижава с 9 базисни пункта към 1,4%, след като в петък беше достигнат връх от 1,49%. Доходността на 5-годишните облигации пък се понижава с около 6 базисни пункта към 2,52%, а на 10-годишните италиански книжа – с 4 пункта към 3,199%.

 

financebg.com/

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *