ИТ гиганти в битка за $10-милиарден проект на Пентагона

Министерство на отбраната на САЩ отся кандидатите за облачни доставчици в проект на стойност 10 млрд. долара. В играта останаха само ИТ корпорациите Amazon и Microsoft, съобщи CRN.ИТ гиганти в битка за $10-милиарден проект на Пентагона.

Пентагонът ще пренесе всичките си данни в облака (източник: CC0 Public Domain)

Проектът „Joint Enterprise Defense Infrastructure“ (JEDI), обявен от Пентагона още през март 2018 г., предвижда пренос на всички данни на министерството в единен облак. Победителят в търга трябва да бъде избран до края на април 2019 г.

Освен Amazon и Microsoft, кандидати за изпълнители по JEDI бяха още Google, IBM и Oracle. За фаворит се счита Amazon, тъй като, според Ройтерс, Amazon Web Services (AWS) е единствената компания, на която правителството на САЩ доверява обработката на свръхсекретни данни, информира technews.bg.

Според някои източници, конкуренти на Amazon, облачният договор на Пентагона е съставен така, че победител да бъде AWS. Компаниите Oracle и IBM се опитаха да оспорят процедурата на търга с жалба в Сметната палата на САЩ (GAO), но претенциите им не бяха удовлетворени.ИТ гиганти в битка за $10-милиарден проект на Пентагона.

Google, от своя страна, се оттегли от надпреварата, тъй като смята, че договорът е в разрез с корпоративните й ценности. По-рано компанията отказа да изгради за Пентагона система с изкуствен интелект за управление на бойни дронове.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *